Csak a lőtt gólokat kell számolni!

Sütõ Nagy Zsolt
1999. 11. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 29-én kezdődik a 14. női világbajnokság, amelyen az érmek mellett az olimpiai szereplésért harcolnak a csapatok. A legjobb öt válogatott alanyi jogon harcolja ki a részvételt. Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese könnyű helyzetben van, hiszen ha a két házigazda, Norvégia és Dánia az első öt között végez, akkor az Európa-bajnoki bronzérmes magyar csapat a vb-n elért helyezésétől függetlenül ott lehet Sydneyben.– Mi nem számolgatunk, a mostani eredmények alapján szeretnénk kiharcolni az olimpiai részvételt, s nem a korábbi sikerek alapján – szögezi le Mocsai. – Szakmailag egy-egy sportágnak egyébként is a világbajnoksága a legnagyobb eseménye, s nem az olimpia. Ráadásul nem elégedhetünk meg annyival, hogy mindig csak kijussunk az aktuális következő világversenyre. A szövetség ennek szellemében dolgozta ki a premizálisi feltételeket. A vébéaranyéremért 15 millió forint, az ezüstéremért tizenkettő, a bronzéremért tíz, a negyedik helyért hat, az ötödikért ötmillió forint jár a csapatnak, míg ennél gyengébb szereplés esetén semmit nem kapnak a játékosok. A kapitány szerint a rossz sorsolás ellenére is az élmezőnyben kell végeznie az együttesnek, amely biztatóan szerepelt az előkészületi találkozókon is. – A norvégiai tornán már világbajnoki terhelést kaptak a játékosok, hiszen tíz nap alatt két meccset a klubban, majd négyet a válogatottban játszottak – folytatja Mocsai. – Bár a franciáktól kikaptunk, ám a házigazda norvégok és az osztrákok legyőzése már komoly fegyvertény volt, majd ezt követően a szekszárdi tornán három ugyancsak vb-résztvevőt győztünk le biztosan. A kedvező előjelekre szükség is van, hiszen talán a legnehezebb csoportba került a magyar válogatott. Kökény Beáék ugyanis a vb-ezüstérmes Dél-Korea mellett Oroszország, Kína, Kongó és Brazília legjobbjaival csatáznak a továbbjutásért, ráadásul a sorsolás szeszélye folytán elképzelhető, hogy jobban jár a harmadik helyen végző, mint a csoportgyőztes. – Nekünk nem szabad számolgatni, annak ellenére nem, hogy másodikként végezve már a nyolc közé jutásért szembe kerülhetünk a dánokkal vagy a nyolc között a norvégokkal – magyarázza a kapitány. – Annak, aki dobogón akar végezni, senkitől sem szabad félnie, így nem taktikázhat, nekünk pedig ez az igazi célunk. Nehezíti a helyzetet, hogy még Brazíliát és Kongót sem vehetjük félvállról, ugyanis velük kezdünk, s egy ilyen torna kezdetén az atlétikusan jól képzettek nagy étvággyal harcolnak, s csak két, három vereség után törnek meg. Túl azon, hogy ellenük is sok energiát kell majd kiadni, a vehemens csatában könnyen meg is sérülhet valaki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.