A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Savanya, Pimasz és a többiek

Dévényi István
1999. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jubilál a felvidéki táncházmozgalom: a szlovákiai táncháztalálkozó idén tizedik évfolyamához érkezett. A jeles alkalomra a Fonó Records CD-t jelentetett meg. Az album érdekessége, hogy törzsanyagát a Fonó Budai Zeneház stúdiójában az Utolsó Óra program részeként készült felvételek adják.A Hegyeknek völgyében, virágoknak mezejében című lemez a Kürt községben élő, nyolcvannégy esztendős Péli Fazekas Rozália énekével kezdődik, s a tizenhárom éves ragyolci Koronczi Eszter dalával ér véget. A generációváltás korántsem a véletlen műve, a szerkesztők ily módon is érzékeltetni kívánták a táncházmozgalom lényegét, a népi kultúra átadását-átvételét. A szlovákiai táncháztalálkozóknak épp az a legnagyobb eredményük, hogy az utóbbi évtizedben már a felvidéki fiatalok körében is terjed a helyi folklór iránti érdeklődés. A térségben ugyanis – hasonlóan a magyarországi táncházmozgalom kezdeteihez – eleinte az erdélyi muzsika, tánc dominált. A felvidéki muzsikából ízelítőt adó albumon számos adatközlő hallható. A kürti illetőségű Farkas „Dankó” Rudolf és zenekara kanásztáncot és csárdást muzsikál, a Füleken élő Balogh „Savanya” Zoltán és zenekara az Elveszett a lovam kezdetű juhásznótát, valamint Fehér László nótáját, Potta Géza és Dzsuga „Pimasz” Géza abaújszinai zenekarával magyarbődi csárdásokat, Németh Dénes társaival gömöri hallgatót és csárdást, Oláh Árpád Bodrogmezőről oláhost, Illés „Vak” László zenekara hallgatót, csárdást és gyors csárdást ad elő. A lemezen hallható továbbá Július Bartos „Suko” zenekara Feketebalogról, a szlovák zenészek két katonanótát játszanak. A felvidéki autentikus népzene a folklórban kevésbé jártas hallgatók számára összetéveszthető az úgynevezett vendéglátós muzsikával. Aki azonban jobban „odahallgat”, felfedezheti azt az egyedi játékstílust és azokat a dallamokat, amelyeket a halászcsárdák világában hiába is keresne. Ezt a hatást hivatott erősíteni a lemezen szereplő magyarországi hivatásos népzenészek játéka is. Az album anyagát gyűjtő és zenei rendezőként is közreműködő Agócs Gergely palóc dudanótákat ad elő Megégett Tótország címmel, Szvorák Katalin és a Csámborgó zenekar az Elment a madárkát játsza el, míg a Gombai Tamás vezette Hegedős zenekar az együttes önálló műsorában is szereplő Gömör–Vály-völgyi dalokat muzsikál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.