Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Trópusok Pestújhelyen

1999. 11. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A papau már megérett, a kivi még maradhat néhány napot, mert „neki jár az idő”; az ismerősök khakiszilvát és kínai datolyát kapnak ajándékba, de megkóstolhatják a nashit és a kamquatot is – aztán lassan leesik az első hó. A pestújhelyi ház kertjébe a Lovas család pár négyzetméter csodát varázsolt.Olyan gyümölcs a papau – meséli Lovas Gyula –, amely trópusi ízei mellett rendelkezik még egy fontos tulajdonsággal: mínusz húsz fokig bírja a hideget. Sehol nem lehet kereskedelmi forgalomban vásárolni a zöld színű, nyújtott tojás alakú csemegéből: állítólag egyetlenegyszer adtak el belőle Amerikában két kilót egy luxusétteremnek, darabonként tizenegy dollárért. Olyan ausztrál csomagküldő szolgálat is akad, amelyik félezer dollárt is elkér a magjának kilójáért – a fán termő gyümölcsöt egyébként Új-Zélandból hozták be. Pompásan megél Magyarországon – a Lovasék által működtetett Hibiscus Család már több hazai címre postázott a magból, és olyan vállalkozó kedvű kertbarát is akadt, aki több tucat csemetét vásárolt a kicsíráztatott magból. A gyümölcs íze tényleg egyedi: engem a szamóca, az ananász és a dinnye kombinációjára emlékeztetett. A kerti varázslat egyébként 1979-ben kezdődött, amikor először próbáltak meg egy, a világ túlsó felén látott növényt itthon is felnevelni. Külföldi útjaikon aztán nemcsak képeslapokat és helyi csecsebecséket vásároltak, hanem magokat, hajtásokat, a szállodaerkélyek pedig állandóan tele voltak az elfogyasztott gyümölcsök magjaival. Egyre több növény érezte jól magát a budapesti levegőben, minden bizonnyal a polcokon egyre szaporodó szakkönyveknek köszönhetően is. Lovas Katalin egyébként ma már több újság és színes magazin szakírója, kertészeti tanácsokkal látja el a kísérletező kedvű olvasót. A kivi mindenütt megél, ahol a szőlő – tudtuk meg tőle. Egyedül csak arra kell figyelni, hogy nyáron különösen sok vizet igényel. Ha jól betakarják a tövet, a telet is kibírja – a majd százkilónyi gyümölcs ezalatt szekrények tetején és a pincében érik puhára. Jól érzi magát nálunk a kínai datolya és a khakiszilva is, hasonlóan a fagyálló ázsiai körtéhez, a nashihoz. A kényesebb növények a kert egy olyan, a ház által körülölelt sarkában kaptak helyet, amely a hűvösebb időkre télikertté alakítható – ezek közé tartozik a kisebb narancshoz hasonló, ehető héjú kamquat, a mandarin, a citrom, a banán, a grépfrút és a narancs is. És akkor még nem beszéltünk a háziasszonyok szívét megdobogtató, különbnél különb virágokról, cserjékről, bokrokról. Csak pár példa: Lovaséknál rendszeresen nyílik a különben igen drága és rejtélyes virág, a hibiszkusz, az összes ismerős pedig a kerti babérbokor levelével ízesíti a krumplilevest. Érdemes külön kitérni a télikertre, amelynek léte komoly társaság- és közösségformálónak bizonyult az utóbbi években. Egynapos munka ugyanis tavaszi le- és őszi felszerelése: az ismeretségi körbe tartozó fontos emberek tengerentúli tárgyalásokat, milliós üzleteket szerveznek át, mert azon a bizonyos hétvégén immár tucatnyi éve Pestújhelyen van halaszthatatlan tennivalójuk. Tizenöten-húszan is összegyűlnek ilyenkor, mindenkinek tiszte és feladata van, nem lehet hiányozni. Mindezzel persze rengeteg munka van, a növények teleltetése is jelentős összegbe kerül. A Hibiscus Család által kínált trópusi növénymagok visszahoznak valamennyit, de csak ebből nem lehetne megélni. Mindketten egyébbel is foglalkoznak – a kert karbantartására pedig néha akad a növények iránt különösen érdeklődő diáksegítség. Épp tíz éve érkezett az első, aki utána több osztálytársát elhozta – ma már mindannyian egyetemet végzett kertészek, agrármérnökök. Ők máig visszajárnak Lovasékhoz, és ilyenkor előkerül a közös malajziai kirándulás fotóalbuma.Papau A 3-4 méter magasra megnövő, három méter koronaátmérőjű, lombhullató annónacserje (botanikus nevén Asimina triloba) Észak-Amerikából származik. Kártevője nincs, permetezni nem szükséges. Magyarország minden részén termeszthető, kibírja a nálunk szokásos teleket. Metszeni nem kell, a fa a magvetés utáni hatodik évben fordul termőre. Magjait úgynevezett hidegkezelésnek kell alávetni, ami azt jelenti, hogy nyirkos, laza kerti földdel teli műanyag tasakba vagy lefedett cserépbe kell elültetni, és a hűtőszekrényben (de nem a mélyhűtőben!) négy hétig tárolni. Ezután homokkal kevert kerti földbe kell vetni három centiméter mélyre. A csírázás 2-3 hónapig is elhúzódhat. Egy gyümölcsben 8–15 babszem méretű, fényes, fekete mag lapul. Mély, inkább homokos talajt kedvel, de középkötött, agyagos talajban is jól fejlődik. A trágyázást és – főleg terméskötődés idején – a locsolást meghálálja. A napos helyet szereti. A fa keresztbeporzó, mint a meggyfa, ezért a biztonságos terméskötődéshez legalább két fa szükséges, egymástól 6-8 méter távolságba ültetve. A beporzást méhek, legyek, hangyák végzik, de finom ecsettel magunk is segíthetünk a természetnek. Egy centi átmérőjű virágai barnásvörösek, nem illatosak, és a lomb megjelenése előtt fejlődnek májusban az ágak teljes hosszán. A gyümölcs kitűnő A- és C-vitamin-forrás (A-vitamin-tartalma hasonló az almáéhoz és a szőlőéhez, és dupla annyi C-vitamin van benne, mint az őszibarackban). Kalcium-, foszfor-, magnézium- és vastartalma kétszer magasabb a többi gyümölcsénél. Aminosav-összetétele igen jó, emiatt értékes fehérjeforrás az ember számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.