időjárás 14°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Trópusok Pestújhelyen

1999.11.07. 23:00

A papau már megérett, a kivi még maradhat néhány napot, mert „neki jár az idő”; az ismerősök khakiszilvát és kínai datolyát kapnak ajándékba, de megkóstolhatják a nashit és a kamquatot is – aztán lassan leesik az első hó. A pestújhelyi ház kertjébe a Lovas család pár négyzetméter csodát varázsolt.Olyan gyümölcs a papau – meséli Lovas Gyula –, amely trópusi ízei mellett rendelkezik még egy fontos tulajdonsággal: mínusz húsz fokig bírja a hideget. Sehol nem lehet kereskedelmi forgalomban vásárolni a zöld színű, nyújtott tojás alakú csemegéből: állítólag egyetlenegyszer adtak el belőle Amerikában két kilót egy luxusétteremnek, darabonként tizenegy dollárért. Olyan ausztrál csomagküldő szolgálat is akad, amelyik félezer dollárt is elkér a magjának kilójáért – a fán termő gyümölcsöt egyébként Új-Zélandból hozták be. Pompásan megél Magyarországon – a Lovasék által működtetett Hibiscus Család már több hazai címre postázott a magból, és olyan vállalkozó kedvű kertbarát is akadt, aki több tucat csemetét vásárolt a kicsíráztatott magból. A gyümölcs íze tényleg egyedi: engem a szamóca, az ananász és a dinnye kombinációjára emlékeztetett. A kerti varázslat egyébként 1979-ben kezdődött, amikor először próbáltak meg egy, a világ túlsó felén látott növényt itthon is felnevelni. Külföldi útjaikon aztán nemcsak képeslapokat és helyi csecsebecséket vásároltak, hanem magokat, hajtásokat, a szállodaerkélyek pedig állandóan tele voltak az elfogyasztott gyümölcsök magjaival. Egyre több növény érezte jól magát a budapesti levegőben, minden bizonnyal a polcokon egyre szaporodó szakkönyveknek köszönhetően is. Lovas Katalin egyébként ma már több újság és színes magazin szakírója, kertészeti tanácsokkal látja el a kísérletező kedvű olvasót. A kivi mindenütt megél, ahol a szőlő – tudtuk meg tőle. Egyedül csak arra kell figyelni, hogy nyáron különösen sok vizet igényel. Ha jól betakarják a tövet, a telet is kibírja – a majd százkilónyi gyümölcs ezalatt szekrények tetején és a pincében érik puhára. Jól érzi magát nálunk a kínai datolya és a khakiszilva is, hasonlóan a fagyálló ázsiai körtéhez, a nashihoz. A kényesebb növények a kert egy olyan, a ház által körülölelt sarkában kaptak helyet, amely a hűvösebb időkre télikertté alakítható – ezek közé tartozik a kisebb narancshoz hasonló, ehető héjú kamquat, a mandarin, a citrom, a banán, a grépfrút és a narancs is. És akkor még nem beszéltünk a háziasszonyok szívét megdobogtató, különbnél különb virágokról, cserjékről, bokrokról. Csak pár példa: Lovaséknál rendszeresen nyílik a különben igen drága és rejtélyes virág, a hibiszkusz, az összes ismerős pedig a kerti babérbokor levelével ízesíti a krumplilevest. Érdemes külön kitérni a télikertre, amelynek léte komoly társaság- és közösségformálónak bizonyult az utóbbi években. Egynapos munka ugyanis tavaszi le- és őszi felszerelése: az ismeretségi körbe tartozó fontos emberek tengerentúli tárgyalásokat, milliós üzleteket szerveznek át, mert azon a bizonyos hétvégén immár tucatnyi éve Pestújhelyen van halaszthatatlan tennivalójuk. Tizenöten-húszan is összegyűlnek ilyenkor, mindenkinek tiszte és feladata van, nem lehet hiányozni. Mindezzel persze rengeteg munka van, a növények teleltetése is jelentős összegbe kerül. A Hibiscus Család által kínált trópusi növénymagok visszahoznak valamennyit, de csak ebből nem lehetne megélni. Mindketten egyébbel is foglalkoznak – a kert karbantartására pedig néha akad a növények iránt különösen érdeklődő diáksegítség. Épp tíz éve érkezett az első, aki utána több osztálytársát elhozta – ma már mindannyian egyetemet végzett kertészek, agrármérnökök. Ők máig visszajárnak Lovasékhoz, és ilyenkor előkerül a közös malajziai kirándulás fotóalbuma.Papau A 3-4 méter magasra megnövő, három méter koronaátmérőjű, lombhullató annónacserje (botanikus nevén Asimina triloba) Észak-Amerikából származik. Kártevője nincs, permetezni nem szükséges. Magyarország minden részén termeszthető, kibírja a nálunk szokásos teleket. Metszeni nem kell, a fa a magvetés utáni hatodik évben fordul termőre. Magjait úgynevezett hidegkezelésnek kell alávetni, ami azt jelenti, hogy nyirkos, laza kerti földdel teli műanyag tasakba vagy lefedett cserépbe kell elültetni, és a hűtőszekrényben (de nem a mélyhűtőben!) négy hétig tárolni. Ezután homokkal kevert kerti földbe kell vetni három centiméter mélyre. A csírázás 2-3 hónapig is elhúzódhat. Egy gyümölcsben 8–15 babszem méretű, fényes, fekete mag lapul. Mély, inkább homokos talajt kedvel, de középkötött, agyagos talajban is jól fejlődik. A trágyázást és – főleg terméskötődés idején – a locsolást meghálálja. A napos helyet szereti. A fa keresztbeporzó, mint a meggyfa, ezért a biztonságos terméskötődéshez legalább két fa szükséges, egymástól 6-8 méter távolságba ültetve. A beporzást méhek, legyek, hangyák végzik, de finom ecsettel magunk is segíthetünk a természetnek. Egy centi átmérőjű virágai barnásvörösek, nem illatosak, és a lomb megjelenése előtt fejlődnek májusban az ágak teljes hosszán. A gyümölcs kitűnő A- és C-vitamin-forrás (A-vitamin-tartalma hasonló az almáéhoz és a szőlőéhez, és dupla annyi C-vitamin van benne, mint az őszibarackban). Kalcium-, foszfor-, magnézium- és vastartalma kétszer magasabb a többi gyümölcsénél. Aminosav-összetétele igen jó, emiatt értékes fehérjeforrás az ember számára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.