BÉT: mérsékelt emelkedés

Immáron hatodik napja tart a folyamatos erózió a nyugat-európai tőzsdéken, a magyar parketten viszont minimális erősödést lehetett tapasztalni. A FTSE és a DAX tegnap a csütörtöki amerikai gyengülések miatt esett vissza, de a vállalati hírek sem igazán voltak meggyőzőek ahhoz, hogy a piacok növekedésbe tudjanak fordulni.

2003. 09. 26. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Michigani Egyetem által tegnap közölt adatok azonban tovább rontották a befektetők hangulatát, az egyetem bizalmi hangulat mutatója 87,7 pontra csökkent. Az amerikai 3,3 százalékos GD adat viszont optimizmust kellett volna, hogy okozzon, de a Wall Street nem reagált a javuló makrogazdasági adatra.

Budapesten viszont más volt a helyzet, a BUX ugyan nyitás után meglátogatta a 9000 pont alatti határt is, de a nap nagyobbik részében emelkedőben lehetett találni. Reggel 3 pontos mínusz, majd délben már 5-6 pontos pluszt is fel tudott mutatni a hazai tőzsdeindikátor.

A szerény emelkedést és az azt követő erőteljes növekedési rohamot zárás előtt vélhetően az inlikvid piacon megjelenő spekulánsok pozíciózárása miatt történhetett. A BUX végül 11,86 pontos emelkedéssel zárta a napot, a forgalom 2,5 milliárd forintot ért el, ami igen meglepő, hiszen a nyári uborkaszezonon jól láthatóan és érezhetően már túl vagyunk, a karácsonyi visszaesés meg még várat magára két és fél hónapot.

Magyarán az elemzők sem tudták megmondani, hogy a befektetők miért nem bíztak tegnap a magyar piacban, a sok magyarázat közül talán az állta meg a helyét, mely a nemzetközi árfolyamgyengülésekkel és az arra összpontosító spekulánsokkal indokolta a forgalom csökkenését.

A vezető részvények között a szokásos módon megosztottságot lehetett felfedezni, a MOL és a Richter a BUX-ra emelkedőleg, míg a Matáv és az OTP az indexre gyengítőleg próbált hatni. A „problémát” végül a Richetr oldotta meg 205 forintos (+1 százalék) drágulásával. Az elemzők elmondták, hogy a hazai részvények körében újból a spekulatív papírokra áránytalanul nagy kereslet jelentkezik, ezért a tegnapi napon a legnagyobb forgalmú Big Four papírok mellett az Egis, a BorsodChem és a Rába részvények esetében is jelentősebb érdeklődést méretek. A nap nyertese a PannonFlax lett 5,3 százalékos drágulásával, ezt követte a BorsodChem 1,5 százalékkal. A vesztesek közül a legnagyobb beesést a Gardénia, a Synergon és a Zalakerámia szenvedte el.

A forint a korábbi napokban tapasztalt drágulási trendjét nem követte, a devizapiacon záráskor 9,83 százalékon állt a forint sáv erős oldalán, 15 bázisponttal gyengébben a csütörtök délutáni helyzeténél. Az euróval 254,50/70 forinton kereskedtek, míg csütörtökön 254,15/20 forinton állt a jegyzés a hivatalos kereskedés végén.

Záró: 9055,98
Min: 8997,50
Max: 9079,08
Nyitó: 9041,46
Előző: 9044,12
Vált.: +11,86 pont (+0,13 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.