Billegett a BUX

Emelkedéssel nyitott, majd zuhanni kezdett a Budapesti Értéktőzsde indikátora. A tizenegy órakor mélypontjára zuhanó BUX sokáig küzdött a korrekcióval, majd délután a próbálkozásokat siker koronázta, az index 9331 pontig emelkedett. A magyar tőzsde délután a nyitás előtti amerikai adatokra reagálva gyengült; a BUX záráskor 9241,09 ponton állapodott meg, ami 0,12 ponttal kevesebb, mint előző kurzusa.

2003. 09. 04. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forgalom 12 milliárd forint lett. Az elemzők azt nyilatkozták a kereskedésről, hogy nagyrészt a vezető részvények határozták meg a napi tőzsdei irányt, bár a spekulatív részvények közül több papír is igen jól szerepelt. A nap nyertese a Richter lett, azt követte a a Matáv 5 forintos drágulással. A befektetők körében többször felmerült, hogy a Richter kurzusa meddig drágulhat – korábban elemzők 20000 forint körüli célárat határoztak meg, de már tegnap is rácáfolt a jóslatokra a gyógyszergyártó cég.

Meglepetésre a blue chipek körében a MOL és az OTP ára nem a vártaknak megfelelően alakult. Az olajipari cég papírjai 55 forinttal, míg a banki részvények 16 forinttal lettek olcsóbbak. A MOL részvényeire feltehetően nem hatott az a bejelentés, hogy a PKN Orlen valóban közösen akar indulni a magyar olajipari céggel a Petrom privatizációban. A PKN amúgy a MOL-lal az Unipetrol tenderen is együtt akar működni – közölte a lengyel olajipari cég szóvivője. A kiskapitalizációjú részvények közül újból emelkedésnek indult a Brau Union, a BorsodChem, valamint a Rába árfolyama.

A devizapiacon a forint tovább erősödött, olyannyira, hogy már kéthónapos csúcson járt; záráskor a forint 256,70/90-es árfolyamon mozgott az euróval szemben.

A nemzetközi tőkepiacokon a magyar tőzsde gyengélkedésénél nagyobb erejű csökkenések jelentkeztek, a FTSE és a DAX kurzusai 0,2-05 százalék körüli veszteséget mutattak. A piacok egyértelműen az amerikai makrogazdasági adatok megjelenése előtt pesszimizmust mutattak, de a szolgáltatói beszerzői menedzser index és a gyáripari megrendelések adatai helyre billentették a Wall Street-et. Az európai tőzsdék azonban a „kátyúba szorulva” tovább estek. A német piacon még a Deutsche Telekom lengyel akvizíciós tervei sem tudtak segíteni, pedig a DT feltehetően teljes mellbedobással próbálja meg megvásárolni a kiszemelt, de ódzkodó Elektrim-et.

Záró: 9241,09 Min: 9188,37 Max: 9331,15 Nyitó: 9266,26 Előző: 9241,21 Vált.: -0,12 pont (-0,00 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.