Tovább drágult a Mol

Mérsékelt, 24,44 pontos csökkenéssel zárta a hét utolsó kereskedéséi napját a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX index. A részvénypiac forgalma továbbra is magas, 13,19 milliárd forint volt. A négy vezető részvény vegyesen zárta a pénteki kereskedést.

2003. 11. 02. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Matáv 0,62 százalékkal 805 forintra drágult, a Mol ára 6950 forint lett zárásban, ez megegyezett előző záró értékkével. Az OTP ára szintén nem mozdult, míg a Richter 1,71 százalékkal 23000 forintra gyengült. A Matáv 1,13 milliárd forint, a Mol 6,23 milliárd, az OTP 3,16 milliárd, a Richter 2,29 milliárd forint értékben kelt el. Az Egis ára 0,76 százalékkal 8665 forintra emelkedett, forgalma 77 millió forint volt. A BorsodChem csütörtöki záró árán, 13300 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, 9,33 millió forint értékben forgott. A TVK 0,81 százalékkal 4300 forintra gyengült, 3,73 millió forint értékben kelt el.

Sinyi Vince, a Buda-Cash Brókerház Rt. szakértője az MTI-Eco-nak elmondta, hogy a pénteki kereskedést rendkívüli volatilitás és likviditás jellemezte, amit az is bizonyít, hogy a BUX 9440 és 9634 pont között ingadozott a nap folyamán. Kiemelte, hogy továbbra is a Mol a kereskedés mozgató rugója, adásvétele adta a nap forgalmának felét és az olajpapír ára nap közben áttörte a 7000 forintos szintet. Kiemelte, hogy a gázár-rendelet megjelenése továbbra is érezteti pozitív hatását az olajpapír esetében, így
várható, hogy az elkövetkező napokban a Mol tovább drágul. A brókerek rámutattak, hogy a Mol esetében újabb kedvező hírekre lehet számítani, mivel a lengyel kincstárügyi miniszter a PKN Orlen-Mol ügy kapcsán Budapestre utazott. A szakértők úgy vélik, hogy a privatizációs eljárás egyik lépcsője lehet a lengyel PKN-nel történő részvénycserés összeolvadás. A kereskedők rámutattak arra, hogy az elemzőkkel hasonló véleményen vannak, de a PKN fúzió és a regonális olajvállalat létrejötte még hosszú hónapokba kerülhet.

A befektetési tanácsadók a Mol emelkedése mellett a Rába és a Zalakerámia valamint az FHB Rt. híreire hívták fel a figyelmet. A Rába a Matáv Rt.-nek 900 millió forintért értékesítette a Rába Szolgáltatóház Kft. 100 százalékát. A Zalakerámia házatáján igen meglepő bejelentést tettek a tulajdonosok, az ÁÉB és a IGPI eladták részvényeiket az osztrák Lasselsberger GmbH.-nak. Az FHB Rt. esetében viszont azon találgatások láttak napvilágot, hogy a két héten belüli nyilvános kibocsátás során 2000-3000 forint közötti áron lehet-e majd jegyezni az igen kiváló eredményekkel bíró banki részvényeket. Az FHB tőzsdei bevezetésével a magyar tőzsde által jelenleg jegyzett harmadik pénzintézeti részvény lesz, az OTP és az Inter-Európa Bank mellett. Nemzetközi elemzők rámutattak, hogy az FHB Rt. részvényeire igen érdemes odafigyelni, hiszen a még részben állami tulajdonban maradó bank papírjai igen kedvező árfolyammozgást mutathatnak a közeljövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.