Orbán-bizottság: távollétében is segített Molnár a testületen

Szabó Zoltán szocialista politikus elnökletével zajlott az Orbán-család gazdagodását vizsgáló bizottság mai ülése. Molnár László elnök korábbi büntetőügyei miatt jelezte, hogy nem vezeti tovább az üléseket. A bizottság a Tokaj Kereskedőház Rt. korábbi és mostani vezetőit hallgatta meg. Szabó Zoltán szerint a Tokaj Kereskedőház Rt. adatai elgondolkodtatóak. Herényi Károly (MDF) úgy véli, a bizottság nem érte el célját, hogy lejárassa Orbán Viktor volt miniszterelnököt.

MNO
2005. 07. 20. 15:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből mindössze négy képviselő vett részt az Orbán-bizottság mai ülésén: Szabó Zoltán (MSZP), Török Zsolt (MSZP), Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF). A testület ugyanakkor még így is határozatképes volt, mivel az elnökké avanzsált Szabó helyettesítette Molnár Lászlót, Török pedig Kovács Tibort.

Herényi Károly MDF-frakcióvezető – aki nélkül szintén határozatképtelen lett volna a testület – autóbalesete ellenére jelen volt az ülésen: feltételei ugyanis teljesültek, mert az Orbán-bizottság elnöke, a szocialista Molnár László, aki korábban a bíróság többször jogerősen elítélt, átadta az ülésvezetést párttársának, Szabó Zoltánnak. A házszabály szerint erre akkor van lehetőse, ha az alelnök, Répássy Róbert nincs jelen. Ismert: a Fidesz már korábban jelezte, hogy távol maradnak a testületi munkától.

A bizottság most a Tokaj Kereskedőház Rt. korábbi és mostani vezetőit hallgatta meg. Kiss László jelenlegi vezérigazgatónak egyebek mellett azt a kérdést tették fel, miszerint Orbán Viktornak volt-e szerepe abban, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. jelentős állami támogatásokat kapott. A vezérigazgató úgy válaszolt, az új vezetésnek nem volt módja részletesen kutakodni, de ő nem talált olyan nyomot, amely a közvetlen ráhatásra utalna.

Szocialista kérdésre, hogy a Tokaj Kereskedőház vásárolt-e szőlőt az Orbán, vagy Stumpf családtól, illetve azok ismerőseinek cégeitől, a vezérigazgató válasza az volt, nem zárja ezt ki, de pontos adatokat később tud adni, ha írásban megkapja a kérdést.

A vezérigazgató arról viszont részletesen beszélt, hogy 2001-ben, amikor az egész országban túltermelés volt, és az összes termelőnek másfélmilliárd forint állami támogatás jutott, a tokaji borvidékre a kereskedőházon keresztül bekerült 2 és fél milliárd támogatás. Továbbá elmondta, hogy 2001-ben jelentősen megnőtt a felvásárolt szőlő mennyisége, a Kereskedőháznak nagy fölöslegei lettek, minden termelőtől megvették a készletét, aki máshol nem tudta eladni, a cég pedig nem fejlődött.




Nem lehet tudni, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. szőlőfelvásárlásra vonatkozó adatai mit bizonyítanak, de az adatok elgondolkodtatóak – mondta Szabó Zoltán. Szerinte elgondolkodtató, hogy a szóba került személyek és cégeik jelentős mértékben részesedtek abból az összegből, amelyet a kereskedőház 2001-ben szőlőfelvásárlásra fordított. Elgondolkodtatónak mondta azt is, hogy a kormány által nyújtott 2,5 milliárd forintból csaknem két milliárdot fordítottak felvásárlásra, valamint hogy a kereskedőház jelentős minőségi engedményt tett az aszúszemek osztályba sorolását illetően, és ezzel 30-35 százalékkal meg lehetett emelni a felvásárolt mennyiséget.

Herényi Károly szerint az Orbán család gazdagodását vizsgáló bizottság a szerdai ülésen nem érte el azt a kimondatlan célját, hogy lejárassa Orbán Viktor volt miniszterelnököt. Herényi elmondta: az ülés meghallgatásai sem adtak választ arra, hogy Orbán Viktor családjának gazdagodásában volt-e szerepük állami támogatásoknak.

Forrás: Magyar Rádió, Klubrádió

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.