időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Orbán-bizottság: távollétében is segített Molnár a testületen

MNO
2005.07.20. 15:48

Szabó Zoltán szocialista politikus elnökletével zajlott az Orbán-család gazdagodását vizsgáló bizottság mai ülése. Molnár László elnök korábbi büntetőügyei miatt jelezte, hogy nem vezeti tovább az üléseket. A bizottság a Tokaj Kereskedőház Rt. korábbi és mostani vezetőit hallgatta meg. Szabó Zoltán szerint a Tokaj Kereskedőház Rt. adatai elgondolkodtatóak. Herényi Károly (MDF) úgy véli, a bizottság nem érte el célját, hogy lejárassa Orbán Viktor volt miniszterelnököt.

Tízből mindössze négy képviselő vett részt az Orbán-bizottság mai ülésén: Szabó Zoltán (MSZP), Török Zsolt (MSZP), Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF). A testület ugyanakkor még így is határozatképes volt, mivel az elnökké avanzsált Szabó helyettesítette Molnár Lászlót, Török pedig Kovács Tibort.

Herényi Károly MDF-frakcióvezető – aki nélkül szintén határozatképtelen lett volna a testület – autóbalesete ellenére jelen volt az ülésen: feltételei ugyanis teljesültek, mert az Orbán-bizottság elnöke, a szocialista Molnár László, aki korábban a bíróság többször jogerősen elítélt, átadta az ülésvezetést párttársának, Szabó Zoltánnak. A házszabály szerint erre akkor van lehetőse, ha az alelnök, Répássy Róbert nincs jelen. Ismert: a Fidesz már korábban jelezte, hogy távol maradnak a testületi munkától.

A bizottság most a Tokaj Kereskedőház Rt. korábbi és mostani vezetőit hallgatta meg. Kiss László jelenlegi vezérigazgatónak egyebek mellett azt a kérdést tették fel, miszerint Orbán Viktornak volt-e szerepe abban, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. jelentős állami támogatásokat kapott. A vezérigazgató úgy válaszolt, az új vezetésnek nem volt módja részletesen kutakodni, de ő nem talált olyan nyomot, amely a közvetlen ráhatásra utalna.

Szocialista kérdésre, hogy a Tokaj Kereskedőház vásárolt-e szőlőt az Orbán, vagy Stumpf családtól, illetve azok ismerőseinek cégeitől, a vezérigazgató válasza az volt, nem zárja ezt ki, de pontos adatokat később tud adni, ha írásban megkapja a kérdést.

A vezérigazgató arról viszont részletesen beszélt, hogy 2001-ben, amikor az egész országban túltermelés volt, és az összes termelőnek másfélmilliárd forint állami támogatás jutott, a tokaji borvidékre a kereskedőházon keresztül bekerült 2 és fél milliárd támogatás. Továbbá elmondta, hogy 2001-ben jelentősen megnőtt a felvásárolt szőlő mennyisége, a Kereskedőháznak nagy fölöslegei lettek, minden termelőtől megvették a készletét, aki máshol nem tudta eladni, a cég pedig nem fejlődött.
Nem lehet tudni, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. szőlőfelvásárlásra vonatkozó adatai mit bizonyítanak, de az adatok elgondolkodtatóak – mondta Szabó Zoltán. Szerinte elgondolkodtató, hogy a szóba került személyek és cégeik jelentős mértékben részesedtek abból az összegből, amelyet a kereskedőház 2001-ben szőlőfelvásárlásra fordított. Elgondolkodtatónak mondta azt is, hogy a kormány által nyújtott 2,5 milliárd forintból csaknem két milliárdot fordítottak felvásárlásra, valamint hogy a kereskedőház jelentős minőségi engedményt tett az aszúszemek osztályba sorolását illetően, és ezzel 30-35 százalékkal meg lehetett emelni a felvásárolt mennyiséget.

Herényi Károly szerint az Orbán család gazdagodását vizsgáló bizottság a szerdai ülésen nem érte el azt a kimondatlan célját, hogy lejárassa Orbán Viktor volt miniszterelnököt. Herényi elmondta: az ülés meghallgatásai sem adtak választ arra, hogy Orbán Viktor családjának gazdagodásában volt-e szerepük állami támogatásoknak.

Forrás: Magyar Rádió, Klubrádió

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.