időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Rekordmagasságon a Tisza

MNO
2006.04.17. 16:19

A Tisza vízszintje vasárnap éjfélkor elérte Szegednél az eddig mért legmagasabb szintet. A folyó kedd és csütörtök között 980 centiméteren tetőzik, s a rendkívül magas vízszint akár péntekig is megmaradhat. Szolnoknál a mára várt tetőzés holnapra tolódott. A vasúti összeköttetés a Tisza áradása miatt több helyen szünetel. Jelenleg összesen 2166 kilométeren tartanak fenn készültséget folyóinkon, 715 kilométeren rendkívüli fokozatban. Az ország területének 13 százaléka van az áradó folyók vízszintje alatt. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=349144&rvt=107" TARGET=_blank>&#8226; Tízezer embert fenyeget az al-dunai árvíz</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=349126&rvt=2" TARGET=_blank>&#8226; Nem befolyásolja az árvíz a fővárosi strandok megnyitását</a><br>

13 százalék víz alatt

Az ország területének 13 százaléka van jelenleg az áradó folyók vízszintje alatt, ami mutatja a helyzet súlyosságát – jelentette ki Korompay András, Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője mai sajtótájékoztatóján. Mint mondta: az viszont jó hír, hogy az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén mindössze 5 milliméter alatti csapadék hullott, ez nem indított el újabb árhullámot az érintett folyókon.

Rekordszinten a Tisza vízállása Szegednél

A Tisza vízszintje vasárnap éjfélkor elérte Szegednél az eddig mért legmagasabb szintet (960 centiméter), a folyamatosan áradó folyó vízállása ma délben már a 967 centiméter volt. A védvonalakon a figyelő- és őrszolgálat folyamatos, több helyszínen a katonaság bevonásával az éjszaka is folyt a gátak megerősítése, magasítása. Jelenleg már 400 katona dolgozik a városi folyószakaszon, homokzsákot töltenek és a Szeged alatti parton nyúlgátat építenek. A legutóbbi vízállás-előrejelzés szerint, amely tíz centiméteres hibahatárral számol, a Tisza kedd és csütörtök között 980 centiméteren tetőzik, s a rendkívül magas vízszint akár péntekig is megmaradhat.

Várják a tetőzést Szolnoknál

Szolnoknál eredetileg hétfőn tetőzött volna a Tisza, de a legmagasabb vízállás még várat magára: a szakemberek számításai szerint április 18-tól várható, 1000 (plusz-mínusz 10) centiméteres vízállással. Hétfőn reggel a megyeszékhelyen 992 centimétert mutattak a vízmércék. A szivárgó és fakadó víz által elöntött terület nagysága megközelíti a 900 hektárt. A városban a Zagyva-parti és a Tisza-parti sétányt is lezárták. Az utóbbinál tovább magasítják a támfalat homokzsákokkal, hiszen az eredeti 990 centiméteres kiépítési szintet 1020 centiméterre módosították a várható tetőzési érték függvényében.

Tiszakécske térségébe 150 katonát vezényeltek ki az árvízvédelmi munkákhoz, a dunai vízügyi szakemberek közül pedig további 24 műszaki irányító irányítottak át a Tisza és a Körösök védvonalaira.
Tiszakécske, Tiszajenő és Zagyvarékas külterületén megtámasztották a töltést. Nagykörűben a fellazult töltésrézsűt stabilizálták. A Köröszugban 15 kilométeres nyúlgátat kell kiépíteni rövid idő alatt, melyhez még éjszaka is hordták az anyagot. A Tisza-tó térségében a védtöltéshez sodródott nagyméretű uszadékfákat emelték ki és szállították el.

Árvízvédelmi munkákat továbbra is három dunai és mind a hat tiszai környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védvonalain folytatnak.

Több mint ezer katona a gátakon

A Honvédelmi Minisztérium szóvivője közölte: 1100 katona dolgozik a gátakon, ebből 700 a Tisza és a Körösök vidékén, míg 400 honvéd Szegednél vesz rész a gátak megerősítésében. Bocskai István hozzátette: ahol kell, ott vízi szállító eszközöket, rohamcsónakokat, illetve helikoptereket is bevetnek.

Újabb árhullámok

A vizugy.hu honlap legfrissebb adatai szerint összesen 2166 kilométeren tartanak fenn árvízvédelmi készültséget folyóinkon. Első fokon 365 kilométern, másodfokon 264 kilométeren, harmadfokon 822 kilométeren védekeznek. Rendkívüli készültséget 715 kilométeren tartanak fenn.

Rendkívüli a készültség a Tiszán Kisköre és a déli országhatár között, a mellékfolyók közül pedig a Zagyva, a Hármas-Körös és a Maros folyó torkolatához csatlakozó védelmi szakaszokon – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője. Reich Gyula elmondta: a Tisza Vásárosnaményig lassan apad, azután Záhonyig a Szamos által szállított vízhozam miatt enyhén emelkedik. Tiszafürednél a víz napok óta tetőzés közeli szinten van, jelenleg 833 centiméter. A várostól a déli országhatárig továbbra is áradó tendencia érvényesül, harmadfok feletti vízállásokkal. A Hármas-Körös várhatóan szerdán vagy csütörtökön, az eddig mért legmagasabb vízszinttel tetőzik.

Hamadfokú a készültség a Tiszán a Lónyay-főcsatorna torkolata és Kisköre között mindkét oldalon, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Bodrogon, a Hármas-, a Kettős-, a Fekete-Körösön, valamint a Sebes-Körösön, a Berettyó alsó szakaszán és a Hortobágy-Berettyón.

Másodfokú készültséget tartanak a Lónyay-főcsatornán és a Fehér-Körösön. Első fokú a védekezés a Dunán Dunakiliti térségében, Kalocsa alatt, a Krasznán és a Berettyó felső szakaszán.

Leállított vasúti járatok

A Berettyó áradása miatt lezárták a Vésztő és Szeghalom közötti vasúti hidat. Az átkelőt a víz nyomása miatt kőzúzalékkal rakott vasúti kocsikkal terhelték le – közölte a MÁV szóvivője. Kavalecz Imre elmondta: az utasokat vonatpótló autóbuszokkal szállítják a célállomásra. Újraindult ugyanakkor a vasúti forgalom Tiszafüred és Poroszló között. Ezt a vonalat korábban szintén az áradás miatt zárták le.

Továbbra is 30-60 perces késésekre kell számítani a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Debrecen, illetve Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon a tiszai árvíz miatt. A Szolnok- Debrecen-Nyíregyháza, Szolnok-Szentes és Szolnok-Békéscsaba vasútvonalon a személyvonatok egy része csak Szajolig jár, onnan autóbuszok viszik az utasokat Szolnokra.

Kerülő úton közlekednek a szerelvények a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen vonalon, és mintegy egyórás késéssel közlekedik a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza intercity vonat.

Debrecen és Püspökladány, illetve Nyíregyháza és Záhony között a közvetlen intercity összeköttetés szünetel. Nem jár a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Kecskemét-Szeged útvonalon tervezett Desiro IC vonatpár sem az árvízi korlátozások miatt.

Rendkívüli készültség a Tisza dunai torkolatánál

Rendkívüli árvízvédelmi készültséget vezettek be Szerbia-Montenegró három járásában, a Tisza dunai torkolatánál. A vajdasági vízügyi hatóságok tájékoztatása szerint Nagybecskerek mellett a zsablyai hídtól a dunai torkolatig több helyütt szivárogni kezdtek a gátak, de egyelőre sikerült megerősíteni a töltést.
A Duna jelenleg Belgrád alatt tetőzik, az érintett járásokban ugyancsak rendkívüli árvízvédelmi állapot van érvényben, a térségben több száz falusi ház van víz alatt. A középkori váráról híres Galambócon a víz elöntötte a helyi áramszolgáltatót, a buszállomást, egy óvodát, egy iskolát, és egy szállodát is.

(Klubrádió, Info Rádió, Magyar Rádió, MNO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.