időjárás 25°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Rumsfeldet modernizációs tervei miatt bírálják

Simon Zoltán
2006.04.19. 09:51

A Donald Rumsfeld amerikai védelmi minisztert támogatók és kritizálók pártpolitikai határvonalak mentén helyezkednek el – írja Bob Novak politikai elemző. Szakértők szerint meg kell triplázni a Topol-M interkontinentális ballisztikus rakéta gyártását – olvasható a Missile Defense Briefing Reportban.

Evans-Novak Political Report

Ahogy arról az MNO beszámolt, egyre többen szeretnék Donald Rumsfeld védelmi miniszter távozását. A Pentagon fejét támogatók és ellenzők azonban a jelek szerint pártpolitikai határvonalak mentén helyezkednek el jelenleg, beleértve a hiretelen előtűnt, a tárcavezetőt ellenző tábornokokat is – írja Bob Novak politikai elemző. A Pentagonon belül azonban nem is a fő vitatémának számító iraki háború kapcsán ellenzik Rumsfeldet, hanem modernizációs és újraszervezési tervei miatt, amelyeket már beiktatása óta szorgalmaz, és amelyek már így is gyakran konfliktusba hozták a sereg magas rangú tisztjeivel.

Missile Defense Briefing Report

Szakértők szerint az orosz stratégiai rakétaarzenál csúcsán álló Topol-M interkontinentális ballisztikus rakétából több mint háromszor annyit kell gyártania a kommunista utódállamnak annak érdekében, hogy megőrizze a stratégiai paritást az Egyesült Államokkal – írja az Amerikai Külpolitikai Tanács rakétavédelmi kérdésekkel foglalkozó kiadványa, a Missile Defense Briefing Report (Rakétavédelmi Tájékoztató Jelentés).

A moszkvai Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézet igazgatója szerint a jelenlegi 6-8 éves rátát 20-30 évre kellene növelni. A gyártás megtöbbszörözésének oka minden bizonnyal az, hogy Moszkva képessé akar válni az amerikai rakétavédelmi rendszerek semlesgesítésére. A szakértő szerint csak Oroszország rendelkezik az ehhez szükséges technológiával a Topol-M formájában. Sőt, elmondása alapján az elkövetkező legalább 20 évben nem lesz egyetlen ország sem képes az efféle technikai bravúrra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.