időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Véget ért a mozdonyvezetők kétórás sztrájkja

MNO
2007.10.25. 07:10

<p>Befejeződött a mozdonyvezetők kétórás figyelmeztető sztrájkja csütörtökön reggel nyolc órakor, a Mozdonyvezetők Szakszervezete szerint a munkabeszüntetés egységes és „átütő erejű” volt. A MÁV azt közölte, hogy az elővárosi forgalom déli tizenkét órára, a távolsági forgalom a délutáni órákra állhat helyre.    </p>

Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke úgy értékelte, hogy a sztrájk „átütő erejű és egységes” volt. A sztrájktörők száma elenyésző volt a mintegy 600-700 járathoz képest. A MÁV információi szerint a budapesti térségben mintegy 16 vonat közlekedett a sztrájk ideje alatt, mert néhány mozdonyvezető felvette a munkát hat óra után.

Borsik elmondta: az utazóközönség megértő volt a sztrájkkal kapcsolatban. Információjuk szerint sehol nem volt incidens a munkabeszüntetés miatt. Megjegyezte: első esetben fordult elő a mozdonyvezetői sztrájkok történetében, hogy a GySEV mozdonyvezetői is részt vettek a munkabeszüntetésben.

A MÁV közlése szerint a forgalomirányítók úgy szervezik meg a sztrájk befejezése után a vonatközlekedést – főként az elővárosi forgalomban –, hogy elsősorban a nyolc órához legközelebbi vonatokat indítják el. A nagyobb késések és torlódások elkerülése érdekében lesznek olyan vonatok, amelyek kimaradnak a menetrendből vagy összevontan közlekednek.

A vasúttársaság információja szerint a munkabeszüntetés mintegy hatszáz vonatot érintett, az összes járat közel 20 százalékát. Ez idő alatt a személyszállító vonatok az állomásokon várakoztak, a fűtést, a világítást, az utastájékoztatást és utasbiztonságot biztosította a MÁV.

A menetrend helyreállításáig még késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani.
(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.