Sikkasztó rektort buktattak meg brazil diákok

A brazil Radiobrás és a Folha de Sao Paulo megemlékezett a felháborodott brazil diákok sikeres akciójáról. A portugál Diário de Notícias arról írt, hogy mégsem biztos a szombaton született megállapodás az oktatási tárca és a szakszervezetek között. A mexikói El Universal tudósított a nemzeti olajvállalat rejtett privatizációja ellen tiltakozó ellenzék újabb látványos akciójáról.

2008. 04. 14. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

radiobrasil.gov.br, folha.uol.com.br – Brazília

A brazil hírügynökség legfrissebb híre szerint lemondott tisztségéről Timothy Mulholland, a brazil főváros egyik egyetemének (UnB) rektora. A legolvasottabb brazil napilap, a Folha de Sao Paulo pedig tudósított a diákok szokatlan szombati üzenetéről is: a felháborodott diákok szappannal és vízzel kitakarították a rektori épületet, és így követelték az egyetemi vezető távozását, amiért mobiltelefonokat vásárolt 470 ezer euró értékben az egyetem kutatásra szánt költségvetéséből. A diákok még április harmadikán szállták meg az épületet, és egy hete a brazil hírügynökség arról is beszámolt, hogy több állam egyeteme támogatásáról biztosította a diákokat.

dn.sapo.pt – Portugália

Az állami kezelésű napilap vezető híre, hogy a portugál tanárok nem fogadják el szakszervezeteik szombati megállapodását a miniszter asszonnyal. Bár a tárcavezető, Maria de Lourdes Rodrigues és a szakszervezetek képviselői megegyeztek egymással a legnagyobb vitát és felháborodást kiváltó, úgynevezett tanárértékelési rendszer finomításáról, a tanárok rendkívül elégedetlenül fogadták a kialkudott pontokat. A tanárok ezért csak kedden, a portugál állami iskolák helyzetét értékelő napon döntik el, hogy képviselőik csütörtökön aláírhatják-e a szerintük veszélyes engedményeket tartalmazó megállapodást. Vitorino Guerra, a Mozgalom az Állami Iskolák Védelmében szervezet nevében közölte, hogy a szombati egyezménnyel a szakszervezetek egyáltalán nem beszélhetnek sikerről, hiszen március 8-án egészen más célokért vonultak utcára a tanárok, és ezekből egyet sem látnak viszont a megállapodásban. Mário Nogueira, a legnagyobb tanárszakszervezet, a Fenprof szóvivője és főtitkára pragmatizmust kért kollégáitól, mondván, hogy a keretmegállapodással csupán korlátok közé akarta szorítani az addig rendezetlenül zajló értékelést. Ám a tanárok attól tartanak, hogy a tárgyalással csak megosztani akarták őket, és ezzel veszélybe került a március 8-án csaknem százezer tanárt utcára hívó egységes szellem.

eluniversal.com.mx – Mexikó

A független mexikói napilap megírta, hogy Andrés Manuel López Obrador, a mexikói baloldali Demokratikus Forradalom Pártjának (PRD) elnöke vasárnap megtartotta tájékoztató jellegű gyűlését a Zócalón, a főváros csaknem megtelt főterén, az ország természeti kincseinek rejtett privatizációja elleni küzdelemről. Az ellenzéki vezér kijelentette hívei előtt, hogy azért nem érdemes az ország legfelsőbb bírósága elé terjeszteni a Pemex, a mexikói állami irányítású olajtársaság csendes magánkézbe adásának keresetét, mert a bírói testület tagjai korrupt politikusokat és fehérgalléros bűnözőket fedeznek. Az AMLO néven is emlegetett ellenzéki politikus 4 hónapig – májustól augusztusig – tartó nemzeti vitát kezdeményezett a kérdésről a parlamentben, de ha elutasítják a javaslatát, kiterjesztik vasárnap kezdett éhségsztrájkjukat. A kezdeményezéshez már csatlakozott a PRD által irányított hat ellenzéki állam kormányzója, és az ellenzéki képviselők egy része is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.