időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Dicséret érkezett nem kívánt helyről

Keresztes Lajos
2008.10.19. 12:08

A Die Welt beszámol a Baloldali Párt elnökjelöltjéről, aki nagyon hasonlóan látja a világot, mint az NPD. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung elemzi a szombati SPD kongresszus eredményét.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (faz.net)

A konzervatív német napilap vasárnapi kiadásában Markus Wehner, A későn indulók órája című cikkében elemzi a tegnapi berlini SPD kongresszuson történteket. Nagy volt az ünneplés szombaton. Hat perces taps járt minkét jelöltnek, maratoni beszédüket követően. „Mi, az SPD, ismét versenyben vagyunk!” – kiáltotta Frank-Walter Steinmeier. Gerhard Schröder hüvelykujjával kívánt sikert, majd magához ölelte egykori legszorosabb munkatársát. A közel ötszáz küldött majd 95 százaléka a külügyminisztert jelölte, aki jövőre kihívóként megmérkőzik Angela Merkellel. A kétkedőknek nem volt esélye a koronázási kongresszuson. Pedig léteznek. Frank-Walter Steinmeier és Franz Müntefering hasonló csillag alatt született. Gyakorlatiasságukat garantálja születési helyük: Sauerland és Kelet-Vesztfália. A születési helyük alig száz kilométerre fekszik egymástól. Mindketten inkább kispolgári, mint proletárcsaládból származik. Steinmeier Münteferinget egy politikai őstehetségnek tartja, amit az SPD-nek feltétlenül használni kell. Müntefering, aki egy évvel ezelőtt visszavonult a miniszterségtől és az alkancellárságtól, hogy beteg feleségét ápolja, ám sohasem szakította meg Steinmeierrel a kapcsolatot. Először a nyilvánosság előtt akkor került elő a politika, amikor Müntefering felesége halálát követően bejelentette visszatértét. Ellentétben Schröder és Lafontaine duójával, az új SPD vezetésben nincs vita arról, ki a első.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Uwe Müller Peter Sodann tapsot kap az NPD-től című cikkében elemzi a Baloldali Párt köztársasági elnök-jelöltjének nyilatkozatával kapcsolatos reakciókat. „Köszönjük a tabudöntést, Sodann úr!” – áll a szász tartományi gyűlési NPD frakciójának közleményében. Majd az olvasható: „Néhány nyilatkozatáért szeretné az ember Peter Sodannt átölelni.” A 72 éves színész a következőket nyilatkozta a Szövetségi Köztársaság politikai rendszeréről: „Kitartok amellett, hogy ami itt van, az nem egy demokrácia”. Az NPD kommentárja: „Teljesen igaza van: A Szövetségi Köztárság nem demokrácia, hanem egy különleges hatalommal felruházott pártállam.” Továbbá Sodann kijelentette, ugyan az NDK-t nem kívánja vissza „de nem hagyom, hogy a múltat elvegyék tőlem.” A jobbszél válasza: az NSZK külföldi és a kultúrpolitikában is elleshetne egyet s mást az NDK-tól. Sodann egykor arról álmodott, hogy az életben rendőrfelügyelő lesz: „Akkor Ackermann urat, a Deutsche Bank főnökét, letartóztatnám.” Az NPD válasza: „Végre valaki nyíltan kimondja, hogy a pénzügyi cápákra, mint például az Ackermannokra (?) sorban bilincset kellene tenni. Élvezetes lenne, Sodann urat közben megfigyelni!”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.