időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Telt ház, megrendítő est

MNO
2008.10.11. 12:09

Telt ház, megrendítő est – így jellemezte Bálint András csütörtöki Radnóti-előadását Burányi Adrienne, a brüsszeli Magyar Kulturális Központ munkatársa.

Az intézet legnagyobb terme zsúfolásig megtelt, 150-160 ember hallgatta megrendülten Radnóti verseit, a költő felesége, Gyarmati Fanni naplójának részleteit, kettejük levelezését és azokat az új dokumentumokat, amelyek Ferencz Győző Radnótiról szóló könyvében jelentek meg először.

Bálint András nemcsak Radnóti Miklós verseire fókuszált, hanem saját világképét is beleszőtte az előadásba. Identitáskeresés, származás, vallás és hit – erre épült föl az est.

A brüsszeli intézet fő feladata az, hogy fölhívja a belga közönség figyelmét a magyar kultúra értékeire, de évente rendeznek két-három olyan estet is, amely kifejezetten a Brüsszelben élő magyaroknak szól. Különösen figyelnek a fiatalokra, mert közülük sokan dolgoznak az európai uniós intézményekben, és igénylik, hogy az intézet nekik is nyújtson programokat.

Éppen ezért rendezte meg a brüsszeli magyar intézet a Radnóti-est előtt Jordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila-estjét, majd bemutatta Mácsai Pál Azt meséld el, Pista című, Örkény István írásaiból összeállított műsorát – mondta el Burányi Adrienne.

(hirado.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.