FKF-botrány: Batiz sem járt rosszul? + Videó

Batiz András megerősítette, hogy tanácsadó cége valóban dolgozott az elmúlt években a Fővárosi Közterület-fenntartó vállalatnak. A társaságot közbeszerzés nélkül bízták meg, a díjazásról a volt kormányszóvivő – titoktartási kötelezettségére hivatkozva – nem beszél. A rendőrség pedig arról hallgat, hogy a BKV-ügyben meghallgatta-e Demszky Gábor főpolgármester egykori kabinetfőnökét. A közélet átláthatóságáért küzdő nemzetközi szervezet számításai szerint csak a közbeszerzéseknél 400 milliárd forinttal emeli meg az árat a korrupció.<br /><br /><a href="/portal/704414" target="_blank"><strong>• Steiner támogatná, ha kivizsgálnák Demszky lakásfelújítását + Videó</strong></a> <br /><a href="/portal/708128" target="_blank"><strong>• Hagyóék az FKF-ből is tízmilliókat talicskáztak ki? + Videó </strong></a> <br /><a href="/portal/708198" target="_blank"><strong>• FKF-botrány: 70 millió került vissza a városházi politikusokhoz? + Videó</strong></a> <br /><a href="/portal/709043" target="_blank"><strong>• FKF-ügy: pánik az MSZP-ben</strong></a>

MNO
2010. 05. 10. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV összeállítását


A Célpont című műsor értesülése szerint 600 millió forintot költ évente propagandára és tájékoztatásra a Fővárosi Közterület-fenntartó vállalat. Az önkormányzati cég egyik szerződéses partnere Batiz András tanácsadó cége volt. A társaság 2007-ben és 2008-ban is dolgozott az FKF-nek. Pályázat egyik esetben se volt, a megbízások nem érték el a közbeszerzési értékhatárt. A volt kormányszóvivő – titoktartási kötelezettségére hivatkozva – nem mondta meg, hogy mennyiért vállalta a munkát, csak annyit árult el, hogy a díjazás a piacinak megfelelő volt.

Mint arról lapunk hétfői száma beszámolt Demszky Gábor egykori kabinetfőnöke egy olyan FKF-szerződésért lobbizott, amelyet közbeszerzési eljárás előzött meg – legalábbis a Közterület-fenntartó vállalat vezérigazgatójának rendőrségi tanúvallomása szerint. Bielek Péter azt állította a gazdaságvédelmi nyomozóknak, hogy az egyik több százmillió forintos beruházásnál Forró Zoltán járt el a később nyertessé nyilvánított cégek érdekében a Városházán. Forró Zoltán tavaly őszig a közlekedési vállalat igazgatósági tagja volt.

A BKV-ügyben is előkerülhet Demszky bizalmasának neve

A nyomozás legújabb adatai szerint Mesterházy Ernő volt főpolgármesteri főtanácsadót, Antal Attila volt BKV-vezérigazgatót és Zelenák Tibor volt BKV-főosztályvezetőt részben a BKV igazgatótanácsának egyes tagjai vették rá az előnytelen szerződések megkötésére.

„A Büntető Törvénykönyvbe ütköző cselekedetre merült fel gyanú, átadtuk ezeket az ügyeket a rendőrségnek. Minden esetben ismeretlen tettes ellen tettünk bejelentést, tehát olyan megállapítás, hogy bármiféle menedzsment vagy dolgozó tag elkövetett volna bűnügyet, nem volt. Felmerült a gyanú, és ismeretlen tettesként az egész vizsgálati jelentést átadtuk a rendőrségnek” – mondta Bolla Tibor, a BKV Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. Bolla nem árulta el, hogy a BKV belső vizsgálata az igazgatósági tagok közül megállapította-e bárkinek is a felelősségét.

Nem ment bele a részletekbe a nyomozást végző Budapesti Rendőr-főkapitányság sem. A BRFK-tól nem kapott választ a hírTV arra, hogy a BKV-ügy gyanúsítottjai között Tóthfalusi György volt igazgatósági elnökön kívül vannak-e még egykori igazgatósági tagok.

A teljes GDP 1,5 százaléka – a Transparency International szerint ennyit veszt az ország évente a korrupcióval. Szerintük a kenőpénzek negyedével teszik drágábbá a közbeszerzéseket. „A közbeszerzési rendszer bonyolult, havonta változik, a különböző lobbierők befolyása miatt. Itt valóban rendet kell teremteni” – fogalmazott Marschall Miklós, a Transparency International regionális igazgatója.

A nemzetközi szervezet öt pontban foglalta össze ajánlásait az új kormánynak – a többi között új felügyeleti rendszert és a közbeszerzési törvény átszabását javasolva.

(hírTV/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.