Brutális leminősítés: a görögök a pokol tornácára kerültek

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta az euróövezeti tag Görögország eddig sem befektetési ajánlású hosszú távú adóskockázati osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, a szükséges további konszolidációs intézkedések végrehajtási és politikai kockázatainak emelkedésével indokolva a lépést.

MNO
2011. 05. 20. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb európai hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy Görögország hosszú futamidejű szuverén belföldi és külső adósságának besorolását az eddigi „BB plusz”-ról a köztes „BB” és „BB mínusz” fokozatok kihagyásával „B plusz”-ra süllyeszti. A rövid távú államadósság osztályzata maradt az eddigi „B” szinten, de a Fitch mindegyik görög besorolást további leminősítés jelentős esélyére utaló negatív figyelőlistára vette.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s a múlt hét elején egyes afrikai fejlődő országokénál is gyengébb szintre rontotta Görögország adósosztályzatait. Az S&P a hosszú futamidejű görög államadósság besorolását „BB mínusz”-ról – a köztes „B plusz” kihagyásával – „B”-re, a rövid lejáratú szuverén adósságok osztályzatát „B”-ről a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető „C” szintre rontotta. A cég ráadásul mindkét osztályzatot szintén további leminősítés valószínűségére utaló negatív figyelőlistán hagyta.

A hosszú futamidejű görög adósságok „B” besorolása rosszabb Szenegál, Angola, Nigéria vagy Zambia osztályzatainál, ezekre az országokra a Standard & Poor’s ugyanis „B plusz” besorolást tart érvényben. Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél.

Iszonyatos feladattal kell szembenézniük

A Fitch Ratings az általa pénteken bejelentett görög leminősítés indoklásában kiemelte: az osztályzatrontás tükrözi, hogy mekkora kihívásokkal kell szembenéznie a görög kormánynak az állami fizetőképesség fenntartásához szükséges radikális költségvetési és szerkezeti reformprogram végrehajtása során.

A Fitch szerint növekszenek a végrehajtási és a politikai kockázatok, mivel a vártnál alacsonyabb adóbevételek és a korábban tervezettnél magasabb tavalyi hiány miatt még további költségvetési takarékossági intézkedésekre lesz szükség a hazai össztermék (GDP) 7,5 százalékában kijelölt idei államháztartási hiánycél tartásához. A Fitch szerint mindazonáltal a hosszú futamú „B plusz” osztályzat is még a hitelminősítő azon várakozását tükrözi, hogy Görögország újabb jelentős összegeket kap az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), és a görög szuverén kötvények sem „enyhe átstrukturáláson”, sem „átprofilírozáson” nem esnek át, vagyis nem lesz olyan „adósi esemény”, amelynek nyomán a Fitch fizetésképtelenségi adósosztályzatot adna Görögországnak. Ebben azonban más nagy londoni házak nem ennyire bizonyosak.

Nem érték el a kitűzött célokat

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a görög kilátásokról minap összeállított átfogó elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a görög államháztartási konszolidációs program nem érte el a kitűzött célokat. A ház azzal számol, hogy a GDP-arányos görög közadósságráta már az idei év végére eléri a 153 százalékot, és a cég elemzői szerint Görögországnak „irreálisan alacsony”, 4,6 százalékos piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 – a jelenlegi külső pénzügyi támogatási program kifutása – után.

A Barclays Capital londoni szakértői közölték: semmiféle olyan tényezőt – például nagyon magas gazdasági növekedést vagy drákói költségvetési kiigazító intézkedéseket – nem látnak, amelynek révén a görög adósságdinamika stabilizálásához szükséges szintre csökkenhetnének a görög kötvényhozamok. A ház elemzőinek megállapítása szerint Görögország elérkezett arra a pontra, ahol „szinte minden reális forgatókönyv” alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és „megkezdődött a visszaszámlálás” a görög adósságátrendezés felé.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.