Négyéves csúcson van a magyar gazdaság növekedése

Tovább javulhat a gazdaság teljesítménye a második negyedévben, amikorra az MTI által megkérdezett elemzők az első negyedéves 2,4 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés után 3 százalék közeli éves bővülésre számítanak, a nemzetgazdasági tárca szerint pedig a második fél évben a belső kereslet és a beruházások fokozatos növekedése segítheti a 3,1 százalékos éves szintű bővülés elérését. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/783795" target="_blank"><strong>• 2,4 százalékkal nőtt a GDP, az export húzza az ipari termelést</strong></a>

MNO
2011. 05. 13. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország GDP-je 0,7 százalékkal nőtt az idén az első negyedévben a megelőző negyedévhez és – a várakozásoknak megfelelően – 2,4 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében hangsúlyozza, hogy négyéves csúcson van a magyar gazdaság növekedése, amely mögött a külső kereslet emelkedése áll. Ez elsősorban a dinamikusan bővülő ázsiai országok növekvő importja által is támogatott német keresletbővüléssel függ össze – fűzi hozzá a tárca.

Úgy vélik: az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések a beruházások alakulását pozitívan befolyásolják, azonban a lakásépítés továbbra is kedvezőtlen képet mutat. A vállalatok forrásai továbbra is korlátozottak, és a belső kereslet megindulása is késik. Az idén és a korábbi években megkezdett beruházások – például Mercedes, Hankook, Audi – jelenthetnek némi többletet a gazdasági növekedésben. Az NGM szerint az év második felében a gazdasági szereplők várhatóan pótolják elhalasztott fogyasztásukat, a magán-nyugdíjpénztári reálhozam-kifizetések, illetve a személyijövedelemadó-rendszer módosításának hatására.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta: a GDP-növekedést továbbra is az export, illetve az ipari termelés húzza, míg a belső kereslet továbbra sem járul hozzá érdemben a gazdaság bővüléséhez, de legalább már nem húzza le a növekedést. Az építőipar kibocsátása továbbra is negatív, azonban a visszaesés mértéke enyhült. A szolgáltatások közül az idegenforgalom növekedhetett, a kiskereskedelem lényegében stagnált, a pénzügyi szolgáltatások azonban feltehetően visszaestek – vélekedett a szakértő.

A következő negyedévekben fokozatos gyorsulásra lehet számítani, mivel a második negyedévben várható fordulat a mezőgazdaság kibocsátásában, így az éves növekedés Suppan Gergely szerint elérheti a 2,8 százalékot, a harmadik negyedévtől pedig a fogyasztás és a beruházások lassú élénkülése várható. A negyedik negyedévben a tavalyi alacsony bázis segíthet a további növekedésben, így rendre 3, illetve 3,8 százalékos növekedés várható – fűzte hozzá. Összességében 2011-ben a növekedés 3 százalék lehet, jövőre egyes autóipari beruházások termelésbe állása miatt a növekedés 3,6 százalékra gyorsulhat – mondta az elemző, hozzátéve, hogy az ipari termelés kilátásai továbbra is biztatók, ezt jelzi a magyar és a német beszerzésimenedzser-index áprilisi megugrása, valamint az ipari új megrendelések és rendelésállomány márciusi dinamikus emelkedése.

Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője elmondta: a közölt GDP-adat megegyezik a várakozásokkal, és a vártnál nagyobb növekedés – ellentétben a meglepetésszerű német GDP-adatokkal – Magyarországon két okból nem következhetett be. Egyrészt viszonylag magas volt a bázis: a tavalyi első negyedben is jól teljesített a gazdaság, másrészt a belső kereslet valószínűleg gyengébben teljesített a vártnál. A szakértő szerint a következő negyedévekben éves összehasonlításban a mostani 2,4 százaléknál kissé nagyobb lehet a GDP növekedése, a második fél évben elérheti vagy kissé meghaladhatja a 3 százalékot.

2011 egészére Árokszállási Zoltán 2,7 százalékos, a kormány előrejelzésénél alacsonyabb GDP-növekedést vár. Elmondta: a költségvetési konszolidációt megcélzó Széll Kálmán-terv ugyan rövidebb távon visszahúzhatja a gazdasági bővülést jövőre, de az év egészében még így is 3,1 százalékos GDP-növekedés várható. Az ugyancsak pénteken közölt ipari termelési adatokról elmondta: a belső piacra termelő ágazatok továbbra is gyengébben, míg az exportra termelők jól teljesítenek.

Az ipari export tizenötödik hónapja tartó két számjegyű éves növekedése és a belföldi értékesítés tavaly októbertől regisztrált visszaesése ellenére az ipari termelés 9,2 százalékos éves növekedését eredményezte márciusban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott részletes adataiból. A KSH a részletes első negyedéves GDP-adatokat június 9-én közli.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.