Ausztrália nem kér a gyermekekből sem

Az ENSZ felszólította pénteken Ausztráliát, hogy a Malajziával nemrég megkötött menekültügyi megállapodása értelmében ne toloncoljon ki szülő vagy gyám nélküli gyermekeket a délkelet-ázsiai országba.

MNO
2011. 08. 05. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világszervezet kérése kifejezetten arra a 14 gyermekre vonatkozik, akik egy 55 fős csoport tagjaiként hajón érkeztek csütörtökön Afganisztánból és Pakisztánból. Canberra azonban nem vállal erre kötelezettséget, indoklása szerint azért nem, mert ha megkímélné a gyerekeket, akkor ezzel arra bátorítaná az embercsempészeket, hogy nagy számban szállítson kiskorúakat az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetekre, ahová a csónakos menekültek általában érkeznek.

Ausztrália és Malajzia július végén kötött megállapodást arról, hogy Malajzia Ausztráliába telepít négyezer olyan külföldi menekültet, akiket már regisztráltak a délkelet-ázsiai országban. Cserébe Ausztrália négy évig Malajziába küldhet nyolcszáz olyan menekültet, aki az egyezmény aláírása után hajón érkezik Ausztráliába. Akiket Malajziába küldenek, azokkal Ausztráliába érkezésük után 72 órán belül megteszik ezt. A két kormány abban reménykedik, hogy így sikerül visszaszorítani a burjánzó emberkereskedelmet, illetve hogy kevesebben fogják az életüket kockáztatni az Ausztráliába való eljutás érdekében.

A szóban forgó csoport 55 tagja lesz az első a megállapodásban szereplő nyolcszázból. Ausztráliába rengeteg menekült érkezik Afganisztánból, Irakból, Iránból és Srí Lankáról. Ők először Délkelet-Ázsiáig jutnak el repülővel, majd onnan embercsempészek rozoga hajóin az Indiai-óceánon át próbálják meg elérni Ausztráliát.

Több emberjogi szervezet is bírálta a két ország közötti megállapodást, különböző okok miatt. Egyrészt Malajzia nem írta alá a menekültekre vonatkozó ENSZ-egyezményt, és ezért félő, hogy az oda szállítandó migránsok nem részesülnek majd megfelelő ellátásában. Másrészt Malajziában mintegy kilencvenezer menekült él: túlnyomó többségüket Kuala Lumpur nem regisztrálta, és sorsuk kétséges, akár visszatoloncolhatják őket hazájukba. Harmadrészt az egyezmény nem rendelkezik körültekintően a szülő vagy gyám nélküli gyerekekről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.