Katasztrófától tart a miniszter

„Végítélet-mechanizmusnak” és a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek nevezte szerdán Washingtonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter azt a lehetőséget, hogy automatikusan és jelentős mértékben csökkentik a védelmi kiadásokat, ha a kongresszus deficitcsökkentő bizottsága nem talál egyéb megoldást a kiadások lefaragására.

MNO
2011. 08. 05. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adósságplafon-emelésről és egyben egy tíz évre szóló deficitcsökkentésről kötött egyezség értelmében a kétpárti bizottságnak az év végig javaslatot kell tennie egy 1,5 ezer milliárd dolláros megtakarítási csomagra, ellenkező esetben automatikusan életbe lép egy széles körű, 1,2 ezer milliárd dolláros megszorítás, amely a Pentagont is érinti.

Panetta az amerikai védelmi tárca egy hónappal ezelőtti átvétele óta megtartott első sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a katonai költségvetésnek a Barack Obama elnök által jóváhagyott 350 milliárd dolláros csökkentése még megoldható, de az ennél nagyobb megtakarítás katasztrofális lenne. „Ennek megduplázása katasztrofális hatással lenne a katonai költségvetésre” – mondta a miniszter, aki aggodalmát fejezte ki, hogy az adósságplafon emeléséről kötött kompromisszum értelmében a Pentagon esetében 2012 és 2021 között egy akár 600 milliárd dolláros megszorítást is végrehajthatnak.

A kérdésre, hogy lemondana-e egy ilyen mértékű megszorítás esetén, Panetta, aki korábban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója volt, kijelentette: „Nem azért jöttem át ebbe az állásba, hogy lemondjak, hanem azért, hogy harcoljak, és az a szándékom, hogy harcoljak annak bebiztosítása érdekében, hogy – remélhetőleg – a józan ész kerekedjen felül.”

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke rámutatott: a kiadáscsökkentésnek nem szabad odáig elmennie, hogy kockáztassa az amerikai haderő képességét, hogy szerte a világon szembe tudjon nézni a „nagyon valós és nagyon komoly fenyegetésekkel”.

A csütörtöki The New York Times szerint a Pentagon költségvetése a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta több mint megkétszereződött.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.