Milliárdos kárt okozó tolvajok

Összesen húszmilliárd forintnyi áramot és gázt lopnak el a fogyasztók csak az E.ON és a Tigáz szolgáltatási területén egy év alatt. A szabálytalan vételezések száma elsősorban a fűtési időszak után ugrik meg.

Dékány Lóránt
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évi több mint tízmilliárd forintos kárt okoznak a szolgáltatóknak a gáz- és áramlopások – derül ki körképünkből. – Tavaly 11 milliárd forint veszteséget okozott a társaságnak a szabálytalan gáz- és villamosenergia-vételezés – mondta megkeresésünkre Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője. Hozzátette, ez a szám csökkent 2009-hez képest, amikor 14 milliárd forint értékű áramot és földgázt loptak el a cégtől. A szóvivő szerint ez egyértelműen az egyre hatékonyabb ellenőrzéseknek köszönhető. – Az összegből a nagyobbik részt teszi ki a szabálytalan villanyvételezés, ehhez ugyanis könnyebben nyúlnak a fogyasztók, mivel kevésbé érzik azt veszélyesnek, mint a földgázt – húzta alá Egyházi Nikoletta.
Hangsúlyozta, szinte minden fogyasztói szegmensben észlelnek lopást, így nem csak a lakosság követ el szabálytalan vételezést. Megjegyezte, a legtöbb esetben nem az a jellemző, hogy az adott felhasználó rászoruló lenne. – A szabálytalan vételezés nemcsak nekünk, hanem az államkaszának is kiesést jelent, hiszen ezek a fogyasztók áfát sem fizetnek a felhasznált energia után – mutatott rá az E.ON szóvivője. Ráadásul akit rajtakapnak, annak nemcsak visszamenőlegesen kell kifizetnie a fogyasztást, hanem kötbér is terheli, ezáltal sok esetben akár több százezer forint is lehet a büntetés.
– Az elmúlt évben mintegy 60 ezer ellenőrzést végeztünk, aminek eredményeként több száz esetben derült fény szabálytalan vételezésre – közölte lapunkkal a Főgáz. Azonban hozzáfűzték, azt, hogy a szabálytalan vételezésekkor mekkora kár éri a társaságot, a felderítetlen esetek számának ismerete nélkül megbecsülni sem lehet. A fővárosi szolgáltató tapasztalatai alapján általában a fűtési szezon beindulása után fokozódik a lopások száma. De a gázár növekedése is jelentős hatással van a szabálytalan vételezések szaporodására. Szintén megerősítették, hogy egyik fogyasztói kört sem lehet kiemelni a szabálytalanságok szempontjából.
Nem úgy a Tigáznál, ahol Kállai László ellenőrzési vezető szerint a lopások döntően a kisfogyasztók körében elterjedtek. Mint azt a múlt héten újságírók előtt elmondta, a cégnek évente csaknem kilencmilliárd forintos veszteséget okoznak a szabálytalan vételezések. A szakértő kifejtette, a szolgáltató munkatársai 2010-ben több mint négyezer gázlopást derítettek fel, idén viszont az első fél évben csaknem ötezerszer találtak szabálytalanságot, és év végére mintegy tízezer esettel számolnak. Kállai László arra is felhívta a figyelmet, hogy évente mintegy 70 millió köbméter gázt, a cég által forgalmazott mennyiség 1,5 százalékát lopják el az észak-magyarországi és észak-alföldi szolgáltatási területükön. Ez mintegy 50 ezer család éves fogyasztásának felel meg. A társaság évente több tíz millió, szélsőséges esetben akár százmillió forintot költ olyan eszközök beszerzésére, amelyek segítségül szolgálnak a lopások felderítésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.