Szabályozók nélkül működik a közvilágítás

Dékány Lóránt
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabályozásra van szükség a közvilágításban, ugyanis nincs erre vonatkozó törvény – mondta lapunknak Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke. Szerinte azért lenne szükség a változásra, mert a legtöbb önkormányzatnál nincs megfelelő szakértelem a területtel kapcsolatban. – A mai napig a jegyzőnek kell jóváhagyni a közvilágítási terveket – mutatott rá a szakember.
Nagy János kifejtette, a szabályozásnak a közvilágítást mint önálló szolgáltatást kellene meghatároznia. Vagyis a közvilágítás fogalma magában foglalná a karbantartást, az üzemeltetést, illetve a vele járó energiafogyasztást is. Így a közvilágításra szerződő társaság az egész szolgáltatásra adna árajánlatot, az pedig, hogy menynyiért szerzi be a szükséges áramot, már az ő gondja lenne. A társaság elnöke szerint fontos lenne a közvilágítással kapcsolatos tulajdonjogok tisztázása, a közvilágítási szabvány előírásainak kötelezővé tétele, illetve a jogszabálynak ki kellene térnie az alternatív energiával működtetett közvilágítási eszközökre is. Nagy János elmondta, 1985 óta rendelet szabályozta ezt a területet, ám ezt 2007-ben, több más jogszabállyal együtt, visszavonták. – A 2000-es évek elején készült egy szakmai koncepció, ám törvényjavaslat többszöri sürgetésünk ellenére sem lett belőle – jegyezte meg.
A szakértő úgy véli, különösen nagy probléma, hogy szabályozás hiányában sokan a zavarosban halásznak. Vagyis különféle beruházásokra, korszerűsítésekre beszélik rá vállalkozók az önkormányzatokat a közvilágítás terén. – Számos esetben kínálnak alacsony megtérülési időt anélkül, hogy valóságtartalmát szakmai szempontból kellően alátámasztanák. – fogalmazott Nagy János. Hozzátette, ilyen jelenleg a LED lámpás közvilágítás is, amelynél még nincs megfelelő tapasztalat. – A fehér színű LED fényforrások csak néhány év óta léteznek, így nem lehet tudni, hogy a gyakorlati használat során pontosan mekkora az élettartamuk, milyen mértékű a fényáram-csökkenésük – húzta alá a szervezet vezetője. Kellő gyakorlati tapasztalat hiányában kockázatos jelentős értékű korszerűsítési beruházásokat megvalósítani, egész települések közvilágítását átszerelni LED-re. Szerinte ez az iparág jelenleg olyan dinamikus fejlődést él át, hogy hat-tizenkét havonta a fényforrások mindig újabb generációja jelenik meg. – A LED lámpák ma még nem alkalmasak általános világításra. Ez a technológia egyelőre csak a forgalomirányításban, jelző-, illetve kiemelő, díszvilágításként tud megfelelő fényt nyújtani – hangsúlyozta Nagy János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.