Szélkerék a láthatáron

A tengeri szélerőművek támogatása a célja Németországnak azzal, hogy leállítja az atomerőműveit – fejtette ki Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója. Az Északi- és a Balti-tengeren már több száz megawattnyi turbina épült, az ott megtermelt áram a közeljövőben pedig régiónkba is eljuthat.

Dékány Lóránt
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország nem pusztán környezetvédelmi okok miatt mondott le az atomenergiáról, a döntés mögött jól megfontolt gazdaságpolitikai érdek húzódott – vélekedett Világi Oszkár, a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft vezérigazgatója a múlt héten a bálványosi szabadegyetemen tartott előadásában. Hozzátette, ezzel egy feltörekvő iparág támogatása a céljuk, mégpedig az északi-tengeri szélenergia-termelésé. – Amennyiben létrehoznak egy vezetéket Közép-Európa irányába, a régió országai kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, mert magasabb áron juthatnak hozzá az energiához – mutatott rá Világi Oszkár.
A következtetés nem véletlen, hiszen május 2-án helyezte üzembe Németország első kereskedelmi célú tengeri szélerőművét az EnBW a Balti-tengeren. A német energiaipari vállalatnak összesen négy tengeri szélerőműparkja van. A májusban átadott telepet 21, egyenként 113 méterrel a tengerszint fölé emelkedő, 2,3 megawatt teljesítményű turbina alkotja, így összesen 48,3 megawatt beépített kapacitással bír. Az itt előállított villamos energiát exportkábel segítségével juttatják el a szárazföldre, ahol a társaság adatai szerint közel 50 ezer háztartás szükségleteit elégíti ki. Ezenkívül a cég egy ennél nagyobb szélerőműparkot is tervez a Balti-tengeren, ami várhatóan 2013-ban kezdi meg működését. A szárazföldtől 32 kilométeres távolságra építik majd fel a 80, darabonként 3,6 megawatt kapacitású turbinát, amely 340 ezer háztartás ellátását fedezi majd.
Németországnál az Egyesült Királyság és Dánia is több tengeri szélfarmmal rendelkezik. A világ legnagyobb telepe a Thanet, amely Anglia és Franciaország között helyezkedik el, kapacitása pedig 300 megawattot tesz ki. A szélerőműparkot tavaly szeptemberben adták át. A száz turbina 35 négyzetkilométernyi területet foglal el. Nagy-Britannia három ennél is nagyobb farmot épít jelenleg: egy 630, egy 504 és egy 315 megawatt kapacitásút, amelyek várhatóan 2012-ben állhatnak üzembe. Az Egyesült Királyságban azonban még nagyobb léptékű elképzelések is léteznek. A szigetország egy kilenc elemből álló, összesen 32 gigawattos tengeri szélerőműtelepet tervez létrehozni, amely az áramigényének 48 százalékát lenne képes fedezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.