időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Európai korrekció

Puskás Bence
2002.06.17. 23:00

Botrányosan alacsony szinten nyitottak a múlt pénteken a New York-i tőzsdei árfolyamok, de később a túlzottan olcsó részvényárak egyre több vevőt vonzottak a piacra. A befektetőket az Egyesült Államok karacsi diplomáciai képviselete elleni merénylet sokkolta, majd a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatot mérő indexének májusi visszaesése rontotta tovább a hangulatot. A mélypontról végül a megjelenő optimista vásárlók a Nasdaq Composite kurzusát áthúzták a pozitív tartományba, viszont a Dow Jones árfolyamával az utolsó percekig bíbelődtek, ami a hagyományos iparágakat jegyző mutató veszteségéhez vezetett. Tovább realizálták a hasznot tegnap Délkelet-Ázsiában, viszont az európai parketteken bizakodóan néztek a következő hét elé. A DAX és az FTSE értékei meredek növekedést jeleztek.

Zuhanással, majd korrekciós támolygással indult a múlt hét utolsó amerikai tőzsdei kereskedési napja. A spekulánsok főként a negatív hírekre összpontosítottak, így mélyből indulhattak az árfolyamok. Elemzők szerint az amerikai és az európai részvényárak igen alulértékeltek, ezt támasztja alá a Lehman Brothers szakértőinek jelentése is, amelyben kitérnek arra, hogy a részvényárak az 1998-as orosz gazdasági válság szintjén vannak.
Sokak meglepetésére az ázsiai piacokon folytatódott a lejtmenet: a Nikkei 225 index árfolyama tegnap záráskor már csak 10 664,11 ponton állt. Hasonlóan többnapos gyengülés után újból a mélypont felé tekingetett a Hang Seng kurzusa is. A hongkongi piacon a nemzetközi nyersolajárak drágulása okozott némi riadalmat. A kőolaj árának drágulását az iraki szállítások bizonytalanná válása indukálta. Az északi-tengeri brent minőség augusztusi határideje 26 centes drágulással 25,25 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) közép-európai idő szerint fél 11 előtt. Irak újból a zsarolás fegyveréhez nyúlt: az iraki olajipari miniszter kijelentette, hogy leállíthatják az ENSZ által ellenőrzött olajexportot, ha a világszervezet ragaszkodik a visszamenőleges hatályú árazáshoz. A probléma abból fakad, hogy Irak az ENSZ által meghatározott vételárnál drágábban kíván nyersolajat értékesíteni. A világszervezet által meghatározott áron felüli bevételt Irak egy, a szervezet által nem ellenőrzött számlára kívánja utalni.
Európában már nyitáskor megugrottak az árak, a drágulási hullámot a korrekció és a fokozatosan jelentkező kedvező társasági hírek okozták. A befektetők az olcsó részvényárakról beszéltek, amikor megbízásokat adtak – mondta tegnap Frankfurtban egy bróker. A kedvező üzleti hangulatot segítette az emelkedéssel induló Wall Street is, a tengerentúlon a Yahoo!, a McDonald’s, a Qwest Communications, valamint az Ericsson részvényei vezették a drágulási listát. A piacra nézve kedvező hírként kezelték a befektetők a Nissan bejelentését is: a francia–japán cég Detroittól északnyugatra fekvő kutató- és fejlesztőlétesítményének 38,8 millió dolláros beruházást igénylő bővítését indította el.
A nemzetközi trendektől függetlenül Budapesten igen gyengére sikeredett a hét első kereskedése. A BÉT részvényindexe, a BUX akárhogyan próbálkozott is, csak nem tudott komolyabb emelkedést felmutatni. Az index szűk, 40 pontos sávban hevesen ingázott, majd 7940,22 ponton zárt, ami csupán 26,45 pontos növekedésnek felelt meg. A forgalom alig haladta meg a 2,5 milliárd forintos szintet, ami azért meglepő, mert egyes részvények árfolyama már túlzottan is alacsony. Tehát továbbra sincs vevő a magyar piacon, pedig a Matáv 877 forinton – a tegnapi záróárán – már vételre ajánlott. A távközlési cég a többséggel együtt haladva 11 forintot drágult, négy forinttal nőtt az OTP és 145 forinttal a Richter kurzusa. Az OTP bejelentette: az 1000 forint névértékű, érvénytelenített, névre szóló törzsrészvényekért darabonként 22 ezer forintot fizet a tulajdonosoknak. Az ellenérték kifizetését június 24-én kezdi meg az OTP a bankfiókjaiban.
A BUX-ra negatívan hatott a Mol (–35 forint), a Danubius (–150 forint) és a Humet (–2 forint). A londoni tőzsdei roadshow-n Jaksity György, a BÉT igazgatóságának tagja elmondta, hogy kedvezőtlenül befolyásolják a tőkepiaci folyamatokat a nemzetközi válságok is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.