időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Dupláztak az ingatlanosok

Zelei Béla
2003.06.29. 23:00

Dől a pénz az ingatlanbefektetési alapokba. Az első fél évben több mint duplájára növekedett az ezekben a befektetési termékekben elhelyezett megtakarítás. A kezelt vagyon tekintetében legnagyobb az Európa Ingatlan Alap, amely úgynevezett független, azaz nem banki tulajdonban lévő alapkezelő. A piac aktív szereplőjeként jelentős szerepe volt abban, hogy ráirányítsa a figyelmet e speciális alaptípusban rejlő lehetőségekre. Nem meglepő azonban, hogy két banki hátterű konkurense áll mögötte a listán: a Raiffeisen és az OTP csoport alapkezelői öles léptekkel vették üldözőbe.
A három nagy hasonló konstrukcióban működik: nyílt végű alapként meghatározatlan időre jöttek létre, s széles körű értékesítési hálózatban kínálják az alapok jegyeit a befektetőknek. A mögöttük sorakozó ingatlanalapok már nem mutatnak ilyen egységes képet: a Prudent-Invest által kezelt két alap, a Pillér I. és a Pillér II. a kárpótlási folyamat kezdetén alakult, elsősorban a kárpótoltaknak. A Pillér II. futamideje lejárt, a múlt héten a Budapesti Értéktőzsde törölte a terméklistáról. A jegytulajdonosok a kifizetésre várnak.
Átalakulóban van a Quaestor két alapja is: az Első Hazai Ingatlanbefektetési Alap egyre inkább a konstrukció iránt érdeklődő magán- és intézményi befektetők felé fordul, míg a Quaestor Ingatlan Alap jegyeit nagyrészt ma is az alapítók birtokolják.
Több okra vezetik vissza a szakértők az ingatlanalapok népszerűségét. Két-három éve tart az a boom, ami általános érdeklődést keltett az ingatlanpiac iránt. Az alapkezelők által sokat hangoztatott előny is igaz: amíg egy ingatlanüzlet sok millió forintot igényel és tetemes költségekkel, utánajárással jár, addig az alapokon keresztül – minimális költséggel – kisebb összeget is megforgathat a befektető. Ráadásul a befektetési jegyek likvid vagyont képeznek, sokkal hamarabb készpénzzé tehetők, mint egy ingatlan.

Az idén a tőkepiacon végbement folyamatok is az ingatlanalapok malmára hajtották a vizet, azaz a friss pénzeket: a tőzsdei árak stagnáltak, s a monetáris politika keltette bizonytalanságok miatt a kötvényalapokkal szemben is vonzó alternatívát jelentettek az ingatlanalapok. Ráadásul az év eddigi szakaszában a befektetési alapok általában is felkeltették a befektetők érdeklődését. A hektikus tőkepiaci változások nyomán láthatóan egyre több magánbefektető értékeli, ha nem magának kell meghoznia a befektetési döntéseit, hanem ráhagyhatja ezt a gondot a profi alapmenedzserekre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.