Érdemes volt Juhásznak kölcsönadni

Egy olyan honvédségi vállalkozás végezheti el az Iraknak felajánlott T–72-es tankok egy részének felújítását, amely igazgatóságának élén április óta az a vállalkozó áll, akinek apja tavaly kölcsönt nyújtott Juhász Ferenc szakminiszter 95 millió forintos házvásárlásához – derítette ki a Magyar Nemzet.

2004. 12. 16. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb honvédelmi minisztériumi cég vezetőségébe került be a Juhász Ferenc tárcavezető tavalyi 95 millió forintos villavásárlásához hitelt nyújtó vállalkozó fia, Füzesi Attila – tudtuk meg a cégnyilvántartásból. Füzesi idén áprilistól igazgatósági elnöke a HM Currus Gödöllői Harcijármű-technikai Rt.-nek, amely elsősorban tankok nagyjavításával és megsemmisítésével foglalkozik. A társaság azt hirdeti honlapján, hogy a jövőben a honvédségen kívüli megrendelők számára is végezni kívánja a T–55-ös és T–72-es harckocsik modernizálását, amelyeket beszállítóik révén ágyúkkal, tűzvezető rendszerekkel, nappali és éjszakai figyelőműszerekkel is elláthatnak.
Mint ismert, Gyurcsány Ferenc kormányfő nemrég Bagdadban 77 darab T–72-es harckocsit ajánlott fel a honvédség hadrendből kivont készletéből az iraki hadseregnek. Bocskai István, a HM szóvivője akkor azt állította, hogy ezek az eszközök eladhatatlanok, a megsemmisítésük és az őrzésük pedig több száz millió forintjába kerülne a szaktárcának. A szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy az iraki hadseregnek felajánlott tankok tizenöt százaléka „kisebb felújításra szorul”, amelyet a Currusszal végeztethetnek el.
*
Bocskai elismerte: a NATO koordinációs részlege januárban megtekinti a felajánlott T–72-eseket, és ha azokhoz kiegészítő felszereléseket kérnek majd, tisztes fizetség ellenében a Currus Rt. elvégezheti ezt a korszerűsítést is a harckocsikon.
A Currus Rt. hajtja végre egyébként a Magyar Honvédség hadrendjéből kivont harckocsik és harcjárművek nemzetközi szerződésekben előírt megsemmisítését is. A hadsereg elfekvő készleteinek kezelését Juhász Ferenc kiemelt feladatnak tekinti, ezért december elejétől külön miniszteri biztost bízott meg a feladattal Gömbös János személyében, aki korábban a miniszteri iroda vezetője volt.
Információink szerint a Currus Rt. részvényeinek 49 százalékát a jövő évben értékesíteni kívánja a minisztérium, ami azt jelenti, hogy a bevételekből magánrészvényesek is részesülhetnek majd. A szaktárca ezenkívül még két cégének részvényértékesítését tervezi, az irányítást biztosító befolyás megtartása mellett magánvásárlók jelenhetnek meg az Armcom Rt. és az Arzenál Rt. tulajdonosai között is.
Bocskai István ezzel kapcsolatban leszögezte, egyelőre csak vizsgálják a piacosítás lehetőségét, mert az a céljuk, hogy a HM-cégek kapacitásait jobban és gazdaságosabban használhassák ki.
Mint arról korábban beszámoltunk, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tavaly nyári villavásárláshoz egy magánszemély, Füzesi István nyújtott hitelt, amelynek fejében 15 millió forintos jelzálogot jegyeztek be a miniszter és felesége lakására. Füzesi fia 2003. februártól 2004. augusztus végéig igazgatósági elnöke volt a honvédelmi tárca egy másik cégének, a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Rt.-nek is. Bekerült emellett az állami Antenna Hungária igazgatóságába és 2003 januárjáig a Népszava kiadójának igazgatója is volt.
Juhász Ferenc akkoriban úgy nyilatkozott: a kölcsön és a megbízatás között nincs összefüggés, már csak azért sem, mert Füzesit fél évvel korábban nevezték ki, mint ahogy ő a kölcsönt felvette. – Füzesi sikeres vállalkozó, ő tesz szívességet azzal, hogy rendbe rakja a céget – jelentette ki Juhász a korábbi ügyben. A honvédelmi minisztert a vállalkozó újabb kinevezéséről lapzártánkig nem tudtuk megkérdezni. Füzesiék két – korábban orosz tulajdonban lévő – céget működtetnek, az Interscrap Kft.-t és az Eurocast Kft.-t. Az Eurocast Kft.-nek 2000 és 2002 között pénzügyi és gazdasági vezetője volt Csuka László, aki a céghez a K&H Befektetési Rt.-től érkezett, majd azért távozott, mert a K&H Equities vezérigazgatójának nevezték ki.
Kulcsár Attila, a brókerbotrány főszereplője Csuka László papírjait hamisította meg, amikor saját végzettségét igazolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.