időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Koalíciós feszültség Szili miatt

Török László
2005.04.06. 23:00

Meghatározó MSZP-s politikusok élesen bírálták az SZDSZ-t, amiért nem mutat kompromisszumkészséget az államfőjelölés kérdésében. Toller László szerint a tét a 2006-os választás.

Erősen megkérdőjeleződne az MSZP vezetésének legitimitása, ha nem Szili Katalin lenne az államfő – jelentette ki Toller László. A párt Baranya megyei elnöke bírálta, hogy a párt legfőbb döntéshozó szervének, a kongresszusnak a megkerülésével „sunnyogó tárgyalások” folynak a koalíciós partnerek között. A politikus a Népszabadságnak elmondta azt is, hogy a szocialistáknak „elegük van az SZDSZ mentalitásából”, hogy csak olyan személyt támogatnának köztársasági elnöknek, akit ők akarnak. A pécsi polgármester szerint a jelölési folyamat valódi tétje a 2006-os országgyűlési választás. – Akartok 2006-ban közös jelölteket, vagy nem akartok? – tette fel a szabad demokratákhoz címzett kérdését Toller, aki szerint hiba volt több választókerületet átengedni a liberálisoknak 2002-ben. Úgy vélte, hogy az MSZP vidéki szervezetei a „hátukon vitték be” az SZDSZ-es jelölteket bizonyos önkormányzatokba.
Toller nonszensznek tartja a sajtóban felmerült lehetséges személyek államfőjelöltségért való indulását, amilyen például a szabad demokraták által favorizált Gombár Csaba. Kifejtette, hogy Hiller István pártelnök támogatja a házelnököt, míg Gyurcsány Ferenc „nem igazán ért egyet a jelölésével”.
– Akár az SZDSZ ellenében is kell államfőjelöltet állítania az MSZP-nek – jelentette ki a Hír Televízió műsorában Horn Gyula. A volt kormányfő az interjúban később ugyanakkor arról beszélt: fontosnak tartja, hogy a köztársasági elnököt négypárti konszenzussal jelöljék.
Habár a Fidesz vezetői többször elmondták, hogy pártpolitikust nem támogatnának, az általuk belső használatra rendelt közvélemény-kutatás szerint a Szövetség szavazóbázisában is jelentős Szili elfogadottsága – értesült lapunk. Tegnap a Független Kisgazdapárt Baranya megyei vezetői egyeztettek az MSZP megyei képviselőivel, majd a kisgazdák kinyilvánították, hogy Szili Katalin házelnök köztársaságielnök-jelöltségét támogatják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.