Csúcson az olajár

Nem sokáig tartott a korrekció: a BUX a keddi profitrealizálást követve a hét közepén újból belelendült, és történelmi magasságba emelkedett. A magyar indexre a 60 dolláros olajár, valamint a nemzetközi piacokon jelentkező emelkedés hatott. A vezető részvények kivétel nélkül drágultak, a legnagyobb javulást a Synergon produkálta 9,6 százalékos növekedésével. Elemzők nem számítottak arra, hogy a BUX újabb emelkedést produkál, több szakértő is eróziót jósolt. Erősödött a forint is a bankközi devizapiacon, a hazai fizetőeszközt az euróval szemben 0,30 forinttal jegyezték jobban, mint az előző napon.

2005. 07. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi csúcsot döntött tegnap is a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, a BUX. A felfutással párhuzamosan a vezető részvények és velük együtt a legtöbb kis forgalmú papír kurzusa is drágult. Nyitáskor még csupán 8 pont előnnyel indult a nap, a kereskedés elején előző szintje közelében mozgott az index, majd tartós emelkedéssel 19 593 pontos csúcsáig emelkedett. Ez egyben történelmi is volt, sőt a BUX ezen a szinten fejezte be tegnap a kereskedést is. A 405 pontos indexbeli javulást a Mol, az OTP és a Richter emelkedése indukálta. Az átlagosnak mondható 17,4 milliárd forintos forgalom mellett a Mol és a Richter kurzusa is történelmi magasságba ugrott, az olajipari részvényeket a Credit Suisse First Boston (CSFB) jelentése is drágította. A CSFB felminősítette az olajipari szektort, amit azzal indokolt, hogy a nyersolaj árának drágulása a szektorra nézve kedvező lehet. A Mol ára tegnap 355 forintot emelkedve 18 100 forinton zárt. Jelentős, 7,88 milliárdos forgalom mellett kereskedtek tegnap az OTP papírjaival, a banki részvények 233 forinttal drágultak. Sokáig úgy tűnt, hogy csúcsot dönt a Richter, majd végül 1,61 százalékkal – 500 forinttal – erősödve 31 600 forintra ugrott. A vezető részvények többségétől lényegesen eltérő javulást mutatott fel a MTelekom, amely csupán öt forinttal tudott gyarapodni.
A kis forgalmú, de meghatározó forgalmú részvények közül egyedül az Egis árának nem sikerült javulnia, az FHB 25 forintot, a BorsodChem 69 forintot, az Antenna Hungária 60 forintot drágult. Meglepetést okozott a Synergon az 50 forintos javulásával, az informatikai cég 9,62 százalékkal növekedett. Napközben tíz percre fel is függesztették túlzott mértékű drágulása miatt.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben 0,30 forinttal erősödött, az alacsony forgalmú piacon az euró 247,00– 247,40 forint közötti szűk sávban mozgott, a nemzetközi piacokon is megállt a heves euró/dollár árfolyammozgás – írta az MTI–Eco. A nemzetközi tőkepiacokon határozott növekedési irány alakult ki, bár a tokiói börzén 0,11 százalékkal gyengült a Nikkei 225 index, de az európai vezető tőzsdék komolyabban, fél százalék felett javultak. A legnagyobb ázsiai mutató annak ellenére gyengült, hogy a japán gazdasági hangulat igen kedvező. A japánok egyre inkább hisznek országuk várható gazdasági fellendülésében: a kormányzat által kiadott előzetes konjunktúra-index májusi felmérések szerint 40 pontig szaladt fel az előző havi 31,8 pontról. Az elemzők is 40 pontot vártak. A mutató azt jelzi, miként látják az elkövetkezendő három hónap gazdasági kilátásait a japán vállalkozók. Mindazonáltal még nem utal a gazdaság biztos növekedésére, ahhoz el kellene érnie az 50 pontot – írta az MTI–Eco.
Jelentős lökést adott a európai indexeknek a nyersolajár 60 dolláros hordónkénti szintje. A hír hatására az olajipari cégek komoly növekedést tudtak felmutatni. Szakértők szerint az olajár drasztikus drágulása akár a 70 dollárt is elérheti.

Bankból fiók. A magyar piacon működő kereskedelmi bankok közül tucatnyi fontolgatja, hogy felszámolja itteni érdekeltségét, és fiókként folytatja működését – mondta az MTI-nek Nink Gabriella, a KPMG adópartnere. A bankok két ok miatt döntenek az átalakulás mellett. Az egyik a vállalati struktúra: ha az európai országokban fiókokkal és nem önálló leánybankokkal vannak jelen, hajlanak arra, hogy miután az EU-szabályozás lehetővé teszi, fiókká alakítsák át érdekeltségüket. A másik nyomós érv az átalakulás biztosította előnyök kihasználásához kapcsolódik, ilyen például az egy adóshoz kihelyezhető hitellimit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.