Korrupciógyanús a MÁV beszerzése?

Csaknem két és fél milliárd forintos, ötéves szerződést kötött a MÁV Start Zrt. a vonatjegy alapanyagául szolgáló papír szállítására egy céggel, amely évek óta az udvari beszállító ezen a területen. A vasúttársaság elkerülte a nyílt közbeszerzési eljárást, és szabadalmi mintaoltalommal indokolta azt, hogy senki mással nem tárgyalt az ügyben.

2009. 03. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzésen öt évre, évi 50 millió darab jegyszelvényt vásárolt 2,375 milliárd forintért a MÁV Start Zrt. – közölte a cég a Közbeszerzési Értesítőben. A hőpapíralapú jegyalaptekercseket eredetileg 1,3 milliárd forintért akarták megvenni, ám ez az összeg az eljárás során nettó 2,375 milliárd forintra emelkedett. A nyertes ajánlattevő a tiszavárkonyi székhelyű Papírtekercs Kft. lett, egyedül csak ez a cég adott ajánlatot. A szerződést vele január 29-én megkötötte az ajánlatkérő. A MÁV Start Zrt. tájékoztatása szerint a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást az ajánlattevő fennálló szabadalmi mintaoltalma indokolta.
Jó néhány különös körülmény teszi figyelemre méltóvá a MÁV Start Zrt. beszerzését. Beszédes körülmény, hogy nem volt nyílt pályázat, egyetlen céggel tárgyalt csak a megrendelő, s a tárgyalásos eljárás során nemhogy csökkent volna a fizetendő összeg, hanem nőtt, méghozzá a kétszeresére. Ezt azzal indokolta közleményében a MÁV Start, hogy az eredetileg hároméves futamidejű szerződést időközben ötévesre változtatták.
Lapunk úgy tudja, hogy kizárólag a Papírtekercs Kft. szállítja évek óta a vasúttársaságnak a jegyszelvény alapanyagát. A cég mérlegadataiból kitűnik, hogy 2007-ben mindössze 652 milliós árbevételt ért el, azaz a vállalkozásnak valószínűleg a MÁV a legnagyobb megrendelője. Információink szerint a beszállító pozíciója megingathatatlan a MÁV-csoportban, s ennek az az oka, hogy a nyomdaipari társaság mögött befolyásos szocialista lobbi áll. A „mintaoltalom” nem más, mint egy jogi kiskapu, amely révén a nyílt versenyt el lehet kerülni. Ha a megrendelő nem ragaszkodna a Papírtekercs Kft.-hez, más piaci szereplőtől is beszerezhette volna a speciális jelöléssel ellátott hőpapírtekercseket, s ebben az esetben minden bizonnyal alacsonyabb áron hozzájutott volna az 50 millió darab jegyszelvényhez.
A történet érdekessége, hogy a beszerzésre az MTI hívta fel a figyelmet egy olyan közleménnyel, amelyben azt írta, egy papírszelvény ára nettó 47,5 forintra jött ki. Bár a hírügynökség később pontosított, miszerint az ár csak 9,5 forint, elképzelhető, hogy ellenérdekelt, de ugyancsak szocialista lobbierő kürtölte így világgá a csaknem 2,5 milliárdos közbeszerzést. Lapunk úgy értesült, hogy a MÁV-vezérigazgatóságon sem örvend teljes támogatásnak a Papírtekercs-üzlet, mi több, a beszerzést a MÁV Zrt., azaz a tulajdonos hozzájárulása nélkül bonyolította le a leányvállalat. Bár az ügylet összeghatára – 2,375 milliárd forint – indokolta volna, a beszerzést nem engedélyeztették a vezérigazgatóságon. Ez akár maga után vonhatja az eljárás érvénytelenségét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.