Tisztáznak egy kétes velencei-tavi ügyletet

Átfogó vizsgálat eredménye alapján, szeptember végén dönt a szükséges lépésekről a Fejér megyei önkormányzat egy valószínűleg törvénytelenül és tizedáron értékesített velencei-tavi ingatlannal kapcsolatban. Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés fideszes elnöke azt mondta, céljuk a törvényesség helyreállítása, akár az eredeti állapot visszaállítása is elképzelhető. Szabó Gábor (MSZP), aki az ügylet idején a közgyűlés elnöke volt, úgy fogalmazott, nem tudták, hogy az ingatlan mennyit ér.

2009. 09. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A„Balaton-törvény” megkerülésével adott el három magánbefektetőnek egy csaknem egymilliárd forint értékű ingatlant mindössze kilencvenmillió forintért a velencei önkormányzat és a Fejér Megyei Közgyűlés – írta a Blikk. A lap szerint az összesen hat hektár megyei tulajdonú telek eladására még 1998-ban bólintott rá a megyei közgyűlés akkori MSZP-s elnöke, miután a szocialista többségű testület megszavazta azt.
Az 1995-ös vízgazdálkodási törvény kimondja, hogy a természetes vizek partján önkormányzattól beépítetlen ingatlantulajdon nem szerezhető. – Ezalól csak a mindenkori kormány adhat felmentést. Velencén azonban a képviselő-testület kemping helyett üdülőterületté minősítette át a partszakaszt – írta a lap. A város akkori és jelenlegi polgármestere, a független Oláhné Surányi Ágnes a Blikknek szűkszavúan kommentálta az esetet.
*
– Törvényesen jártunk el. A tilalom feloldását a megyei közgyűlés elnöke kérte. A beépítést feltételekhez kötöttük – mondta.
Az eladási tilalom feloldását követő két hónapon belül a Fejér megyei önkormányzat máris talált vevőt a tóparti, örökpanorámás ingatlanokra. A közgyűlés pedig megszavazta, hogy az ingatlanokat kilencvenmillió forintért adja el a megye három magánszemélynek. A csaknem hathektáros területre ezután a tulajdoni lapok szerint az új tulajdonosok 910 milliós jelzáloghitelt jegyeztettek be. A banknak tehát ennyit ért volna a terület, ha a tulajdonosok nem tudják visszafizetni a kölcsönt, ám a megye ennek tizedét kérte. – Az önkormányzat anyagi helyzete megkövetelte a terület eladását. Nem tudtuk, hogy ennyit ér – mondta a Blikk kérdésére Szabó Gábor (MSZP), a közgyűlés akkori elnöke, aki azóta is a közgyűlés tagja, valamint a velencei-tavi fejlesztési tanács elnöke. Hozzátette: eladás előtt két értékbecslő is látta a területet. Ezek szerint az értékbecslőknek sem tűnt fel a tóparti telek különlegessége.
Megkerestük a történettel kapcsolatban Balogh Ibolyát, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét, aki azt mondta, hogy átfogó vizsgálatot indítottak a Velencei-tó körüli ingatlanok elidegenítésével kapcsolatban, különös tekintettel a parti sávok ügyére. – A botrányt az robbantotta ki, hogy a Velencei-tó partján több helyen nem lehet lemenni a vízhez, mert le van zárva a terület, számos esetben jogsértő módon. Így van ez a szóban forgó csaknem hathektáros ingatlan esetében is, amit 1998-ban nem a törvényeknek megfelelően adhatott el a megyei önkormányzat, ráadásul jócskán áron alul – jegyezte meg Balogh Ibolya, aki a vizsgálat anyagát a szeptember végi közgyűlés elé terjeszti majd, ahol teljes körű tájékoztatást ad a helyzetről. (Több tulajdonosváltás és felosztás után a Korda házaspár is így jutott itt egy tóparti ingatlanhoz. Balázs Klári tegnap perrel fenyegette lapunkat a fotózás miatt.)
A közgyűlés elnöke a legfontosabbnak azt tartja, hogy a jogszabályoknak megfelelően az emberek kapjanak lehetőséget a tó körbejárására. – Ez a célom, az összes többi lépés ehhez igazodik majd. A helyzet meglehetősen komoly, az ügy akár az eredeti állapot helyreállításáig is eljuthat. Ha megállapítják, hogy az ingatlan elidegenítése törvénysértő volt, akkor az ügyészség akár ezt is kérheti a bíróságtól – fűzte hozzá a közgyűlés elnöke, aki egyet biztosan tud: az ügyet mindenképpen végig kell vinni. Arra kérdésre, hogy kik lehetnek az ügy felelősei, Balogh Ibolya annyit mondott, ez már túlmutat a megyei önkormányzat hatáskörén, és neki az a legfontosabb, hogy a törvényes állapotot helyre tudják állítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.