BKV: blokkolják a vizsgálatot

Nem segítik a tisztánlátást a BKV-nál kipattant botrányokban számos adat szerint is érintett szocialisták – derült ki tegnap, amikor az Országgyűlés illetékes testületének ülését határozatképtelenné tették a kormánypártiak. Az MSZP a fővárosi vizsgálóbizottságban nem is érintené a nyomozással összefüggő ügyeket – csakhogy a közlekedési cégnél szinte nincs olyan terület, ahol ne indult volna büntetőeljárás.

2009. 12. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajnain múlik, lesz-e BKV-sztrájk. Akár sztrájkot is készek tartani a BKV-s szakszervezetek, ha a következő, december 16-án esedékes Bajnai–Demszky-találkozón nem születik megállapodás a társaság anyagi helyzetének rendezéséről. A politika szereplői a BKV-t eszközként használják arra, hogy egymásra mutogassanak, és nem akarják megtalálni a megoldást – fogalmazott Nemes Gábor. A Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke nonszensznek nevezte, hogy a társaságnál bérstoppal és a kollektív szerződésben foglalt juttatások megvonásával, azaz a dolgozók zsebében kutatással akarják lefaragni az idei huszonnégy- és a jövő évi huszonhatmilliárdos hiányt. Bajnai Gordon kormányfő és Demszky Gábor főpolgármester múlt héten tárgyalt a BKV finanszírozási problémáinak megoldásairól. A miniszterelnök jelezte, a kabinet jövő év januárjától is megoldja a BKV finanszírozását, de előtte meg kell teremteni a BKV működésének átláthatóságát. (B. Á.)


Határozatképtelenség miatt meghiúsult tegnap az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság ellenőrző albizottságának ülése, miután a testület három MSZP-s tagja nem jelent meg. A tanácskozásra szóló meghívóban egyetlen napirend szerepelt: a fővárosi önkormányzat közösségi közlekedéssel összefüggő támogatásának felhasználása, az azzal történő elszámolás, az elmúlt évek mintegy másfél milliárd forintos végkielégítései elköltésének górcső alá vétele. A kormánypárti országgyűlési képviselők távolmaradása miatt az albizottság azonban érdemi munkát nem végezhetett.
Nem jelent meg az ülésen Hagyó Miklós (MSZP) sem, aki a vizsgált időszakban a területért felelős főpolgármester-helyettes volt. Távolmaradását ezúttal nem indokolta. Ismert, az ellenőrző albizottság előző ülésére szóló meghívóra úgy reagált, hogy mivel már nem a területért felelős főpolgármester-helyettes, neki nincs teendője.
Ellátogatott viszont a tegnapi ülésre Székely Gábor, aki a vizsgált időszakban a BKV Zrt. felügyelőbizottságának elnöke volt. Elmondta, a cégnél elvégeztetett vizsgálatról szóló jelentést az ellenőrző albizottságnak megküldte. Kiegészítést nem tett, mondván, a további intézkedések megtételére a cég vezetése illetékes. Domokos László (Fidesz), az albizottság elnöke megjegyezte, a vizsgálat azzal zárulhat, hogy a fővárosnak vissza kell fizetni az államtól kapott támogatás azon részét, amit nem a közösségi közlekedésre, hanem más, indokolatlan kiadásokra fordított.
Megalakult tegnap a BKV botrányos ügyeinek feltárására létrehozott fővárosi többpárti vizsgálóbizottság is. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén zömmel Fidesz– KDNP-s, valamint SZDSZ-es szavazatokkal jöhetett létre a grémium. György István, a testület fideszes elnöke szerint annak ellenére, hogy csak 120 napot kaptak a munkára, legkorábban január közepén kezdhetnek el dolgozni. Addig a közlekedési cég vezetőitől bekérik a kitudódott szabálytalanságok iratait, és csak ezután dönthetik el, hogy a sok milliárd forintos végkielégítési, tanácsadói és közbeszerzési botrányok közül melyekkel foglalkoznak konkrétan. – Az MSZP szerint azokat az eseteket, amelyekben büntetőeljárás indult, nem lehet vizsgálni, mert az befolyásolná a nyomozó hatóságokat – mondta Steiner Pál bizottsági tag. Bagdy Gábor (KDNP), aki egyben a nagy értékű beruházások, többek között a négyes metró kivizsgálására létrehozott vizsgálóbizottság elnöke is, jelezte: az ellenzék nem hagyja, hogy a politikai felelősök megússzák a botrányokat. – A BKV-nál szinte minden területen nyomoznak, és a szálak elvezethetnek a városvezetésből hivatalosan távozott szocialistákhoz – fűzte hozzá.

Csalást sejtenek. Ötmilliárd forintot is veszíthet a főváros a csepeli szennyvíztisztító francia kivitelezőjével ma kezdődő perében újabb gyanús összefonódások miatt – mondta Németh Szilárd (Fidesz), aki a KDNP-s Wertán Zsolttal közösen Demszky Gábor főpolgármesterhez és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult. – Lakos Imre (SZDSZ) felesége az önkormányzat jogi képviselőjeként kockáztatja a közvagyont – közölték egy, a Heti Válasz cikkére hivatkozva. A Főpolgármesteri Hivatal visszautasította a vádakat. Lakos elmondta: szemenszedett hazugságok miatt a hetilap ellen megteszi a jogi lépéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.