Korrupciósorozat a HM-cégeknél

Több eljárás is indult a Honvédelmi Minisztérium cégeinek gyanús szerződéseivel kapcsolatban a napokban. Információink szerint a katonai ügyészség és a szaktárca központi ellenőrzése is nagy mennyiségű iratot vizsgál, többek között korrupció, hűtlen kezelés és okirat-hamisítás gyanújával.

2010. 04. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a „jéghegy csúcsa” lehet a Honvédelmi Minisztériumban (HM) nemrég leleplezett bűnszövetségben elkövetett vesztegetés ügye. Az említett maffia-bűncselekmény ugyanis a szaktárca százszázalékos tulajdonában álló HM Térképészeti Nonprofit Kft.-nél történt, de a minisztérium más cégeinek szerződéseivel kapcsolatban is számos iratot kért be a katonai ügyészség, illetve a HM központi ellenőrzése, több esetben pedig hűtlen kezelés gyanújával folytatnak eljárást. Katonai forrásaink szerint a HM egyik hadiipari társaságánál például egyes delegációs szállítások dokumentumait kérte be a vádhatóság, mert felvetődött, hogy az okiratokat meghamisították, és visszadátumozás módszerével végeztek el bizonyos teljesítéseket.

*

Az ügyben érintett lehet a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége (HM FLÜ) is, amely a céggel aláírta a megbízási szerződést. Vizsgálják annak a megállapodásnak is az iratait, amelyet az Állami Egészségügyi Központ informatikai működtetésére kötöttek az egyik HM-céggel, mert ezt a szerződést úgy módosították, hogy ötven százalékkal el lehetett térni az megbízás eredeti összegétől. Az ügyben tehát felmerült a hűtlen kezelés gyanúja. Úgy tudjuk, hasonló gyanúba keveredett Gömbös János volt miniszteri biztos is, akinek az volt a feladata, hogy a hadrendből kivont haditechnikai eszközök értékesítését koordinálja. Információink szerint e tevékenység kapcsán azért folyik eljárás, mert az értékbecslések során történhettek szabálytalanságok. A gyanú szerint többször előfordult, hogy még működő eszközöket adtak el hulladék áron.
Úgy tudjuk, a HM FLÜ-nél átfogó, belső vizsgálat is indult a szervezet pénzügyi és személyügyi igazgatóságán felvetődött visszaélések miatt. A tárca nagy értékű beszerzéseiről szerződéseket kötő ügynökség például a gyanú szerint többek között azzal követett el jogszabálysértést, hogy külső magáncéggel állapodott meg jogi tanácsadás címén, miközben saját jogi osztálya van. A legérdekesebb nyomozásnak az ígérkezik, amely azért indult, mert a HM-nél leleplezett vesztegetési ügy egyik előzetes letartóztatásban lévő főszereplője egy fiktív raktárt hozott létre külföldön, ahol elvileg vegyvédelmi és egyéb katonai eszközöket halmoztak fel. Azt egyelőre senki sem tudja, mi lehetett az oka és a célja e tevékenységnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.