Leader-botrány Bihar–Sárréten

Lefoglalta a bihari Leader-akciócsoport – vagyis a Bihar–Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. – számítógépeit a VPOP, mert az EU pénzügyi érdekei megsértésének gyanújával eljárást indított a társaság ellen. A nyomozás Kincses László feljelentésére indult, aki korábban Csontos János MSZP-képviselő kampányfőnöke volt, s akit Bangóné Borbély Ildikó korábbi cégvezetővel együtt a kft. jelenlegi vezetésének kezdeményezésére állítottak fel felügyelőbizottsági elnöki székéből.

2010. 04. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VPOP-nyomozás megindítását megelőzően a Jobbik jelöltje, Balázs István aláírásával SMS-ek és szórólapok érkeztek a kft. tagjaihoz, s ezekben Balogh Bélát, a kft. cégvezetőjét hűtlen kezeléssel és sikkasztással vádolták. A cégvezető ennek kapcsán közölte, a rágalmak miatt több feljelentést tett a rendőrségen. Balogh kijelentette, szerinte a lejárató akció és a VPOP-nál tett feljelentés mögött egyaránt Csontos János áll. Ezt lapunk kérdésre az MSZP-s képviselő cáfolta, s közölte, nem foglalkozik a Leader ügyeivel és nem is tudja, ki tett feljelentést. Csontos volt kampányfőnöke, a Leader-akciócsoport felügyelőbizottsága éléről alkalmatlanság miatt eltávolított Kincses László lapunkat úgy tájékoztatta ő – vagyis Kincses László – volt a feljelentő.


Visszaélések
A VPOP a nyomozati eljárás során lefoglalta a cég számítógépeit, és információink szerint azzal gyanúsítja a cég vezetését, hogy a pályázatok elbírálásánál, illetve a kifizetéseknél visszaéléseket követtek el. A gyanú kapcsán Balogh Béla úgy nyilatkozott, nem a cégvezetés, hanem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bírálják el a pályázatokat, így azokkal visszaélni sem tud. Közölte, a kft. által befogadott számlákat ellenőrzést követően ugyancsak az MVH hagyja jóvá, enélkül kifizetést teljesíteni nem lehet. Úgy nyilatkozott, nincs takargatnivalója, áll a hatóság rendelkezésére, ugyanis amióta átvette a kft. irányítását, sikerült helyreállítani a bizonylati fegyelmet, és megoldani a finanszírozási gondokat. Ebben némi része lehetett annak is, hogy az ügyvezető díjazását a korábbi 450 ezer forintról 360 ezerre csökkentették – fűzte hozzá.
A Leader-közösségek tevékenységét már megalakulásuktól botrányok kísérik, ami mögött az áll, hogy az MSZP-hez közel álló emberek, illetve cégek rendelkezhettek az összességében sok milliárd forintos forrás felett, s ez elégedetlenséget váltott ki azokból, akik jelentős pályázati lehetőségektől estek el. Nem volt ez másként a bihar–sárréti térségben sem, ahol a félmilliárd forintos forrás felhasználásában illetékes akciócsoport úgy alakult meg, hogy abból a nem szocialista vezetésű települések jelentős részét kihagyták. Kezdetektől folyamatosan napirenden voltak a két térséghez tartozó tagok torzsalkodásai is.


Lobbi
Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a kft. egy évig a bihari Daróczy Lajos vezetése alatt állt, majd Csontos János sárréti lobbija félreállította őt, és a képviselő kampánystábjához tartozó Bangóné került vezető pozícióba. Ezt követően sem volt azonban egyetértés a csoportban: Bangónét tavaly októberben – éppen a sárréti tagok kezdeményezésére – 75 százalékos szavazati aránnyal a taggyűlés felállította cégvezetői székéből, s helyette Balogh Bélát választotta meg. (Utóbbinak az MSZP-hez közel állók mellett az attól eltérően gondolkodó tagok bizalmát is elnyerte, ám személye ennek ellenére is nehezen tekinthető pártfüggetlennek. Balogh ugyanis korábban Gyula Ferencné bihari MSZP-s országgyűlési képviselő kampányfőnökeként dolgozott, s mint ilyen került a Leaderrel kapcsolatba. Maga Gyula Ferencné jelenleg is tagja a kft. felügyelőbizottságának.)
A korábbi cégvezető, Bangóné menesztésének konkrét oka az volt, hogy jogosulatlanul vállalt a kft. nevében kötelezettségeket, illetve olyan számlákat fizetett ki, amelyek nem szerepeltek a könyvelésben. A felállított cégvezető az ominózus számla ellenértéket visszafizette, és közös megegyezéssel távozott, ám a menesztéséről határozó taggyűlési döntést később megtámadta. Keresetét a bíróság elutasította. Megtudtuk azonban, hogy a Bangónéval szembeni bizalomvesztés hátterében nem csak a kiderült szabálytalanságok álltak. Sokat nyomott a latban az is, hogy a kft. tagjai feltételezték, a cégvezető a Helyi Vidékfejlesztési Iroda címbirtokosa, Csoma János segítségével Leader-pénzeket csorgat vissza Csontos Jánoshoz. A tagság e gyanúja nem bizonyított, ám feltűnő, hogy Csontos János nem törődött bele embere eltávolításába, kft.-tagok előtt állítólag kijelentette, hamarosan újra a bizalmasa lesz a cégvezető, s ezen kijelentést többek szerint úgy kell érteni, hogy Bangónét szeretné a kft. élén tudni a képviselő.


Bangóné hallgat
Bangóné egyébként jelenleg is meghatározó szereplője a bihar–sárréti Leader-csoportnak. Egyike ugyanis annak a 19 törzstőke-képviselőnek, akit a csoport 116 tagja delegált a kft.-be az ügyek intézésére. De jelentős szerepet tölt be a Leader-mozgalom országos vezetésében is, ugyanis ő a Leader Közösségek Egyesületében alelnöke. Az egyesület az utóbbi időben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az egyes közösségektől súlyos milliókat követelnek vissza – a bihar–sárrétiektől például háromszázmillió forintot –, mert nem tudnak elszámolni az EU felé a pénzekkel. Bangóné karrierjének további érdekessége, hogy megbízható forrásból származó értesüléseink szerint Csontos János úgy mutatta be őt Gyurcsány Ferencnek, mint akit saját utódjának szán visszavonulását követően. Minderről szerettük volna megkérdezni Bangónét, ám mobiltelefonja üzenetrögzítőjén feltett kérdéseinkre lapzártáig nem válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.