MÁV ÁBE: lezárták a nyomozást

Bodacz Péter
2010. 04. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárta a nyomozást a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) ügyében a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), az ügy iratait a nyomozó hatóság vádemelési javaslattal elküldte a Fővárosi Főügyészségnek. Kiss Bálint, a MÁV ÁBE intézőbizottságának elnöke, korábbi elnök-vezérigazgatója és társai ügyében sikkasztás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt két éve indult nyomozás. Mint arról a VPOP lapunkhoz eljuttatott közleményében beszámolt, megállapították, hogy a MÁV ÁBE bankszámlájáról az elkövető több alkalommal összességében több mint egymilliárd forintot utalt át egy budapesti székhelyű betéti társaság bankszámlájára. Az utóbbi összeget még ugyanezen a napon továbbutalták az egyesület vezetője és egy hozzá köthető személy magánbankszámlájára. Az ügyben felmerült egy nagy értékű budapesti ingatlan különös adásvétele is; az értékesítéséhez kapcsolódó 358 millió forint vételár eredetét az eladók – az adófizetés elkerülése érdekében – fiktív kölcsönügylet alapján offshore cégek és más tagállamban vezetett pénzintézeti bankszámlák közbeiktatásával megpróbálták leplezni, az összeget pedig további nyereség érdekében magáncélra fordították.
A nyomozás során a hatóság megállapította, hogy a korábbi elnök-vezérigazgató családtagjai, személyes ismerősei és érdekeltségi körébe tartozó cégek igénybevételével vonta ki az egyesület vagyonából az említett összeget. A MÁV ÁBE intézőbizottságának elnökét 666 millió forint értékre elkövetett sikkasztással és ezzel öszszefüggésben pénzmosással, valamint 24 millió forint értékű csalással és 481 millió forint értékű hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az eljárás során további öt embert gyanúsítanak csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés és pénzmosás elkövetésével.

Tisztul az alkuszpiac. Visszavonta a Star Finance Pénzügyi Tanácsadó Kft. biztosításközvetítői tevékenységi engedélyét, és a társaságot törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A szerv lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Star Finance-nál lefolytatott helyszíni célvizsgálat megállapította: a társaság jogosulatlanul befektetési szolgáltatást is közvetített. Az alkuszcég üzleti és tulajdonosi kapcsolatban áll a felszámolásban lévő Fund De La Salle Befektetési Alapkezelő Zrt.-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.