„Sittes” ügy a nyíregyházi városházán

Egy építkezésen keletkezett törmelék – kőművesnyelven sitt – kezelése ügyében bűncselekmény gyanújába keveredett a nyíregyházi önkormányzat. A törmelék helyszíni kezelését ugyanis állítólag a reális költség ötszöröséért végeztették el. Az ügyben a városi ügyészség jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást indított.<br />

2010. 04. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője közölte, a múlt hét elején érkezett feljelentés hozzájuk azzal, hogy egy kétmillió forintért is elvégezhető munkáért csaknem tízmillió forintot fizetett ki az önkormányzat. – A két összeg közötti többszörös különbség megalapozza a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúját, ezért indított pénteken ismeretlen tettes ellen nyomozást a Nyíregyházi Városi Ügyészség – hangsúlyozta.
Amint lapunk megtudta, a feljelentést egy roma vállalkozó tette, aki baloldali szimpatizánsnak vallja magát. Lakatos Miklós, a nyíregyházi önkormányzat több beruházásában is részt vevő kivitelező cég tulajdonosa az ügy kapcsán lapunknak elmondta, bontási munkálatokat végeztek az önkormányzat megrendelésére, ami során a területen korábban ott hagyott – szerinte veszélyes hulladékot is tartalmazó – építési törmeléket találtak. A sittet a vállalkozó megvizsgáltatta a környezetvédelmi hatósággal. Ennek képviselője úgy találta, hogy valóban van a helyszínen olyan anyag, amit ártalmatlanítani kell, ezért közölte: el kell szállítani a hulladékot egy olyan telephelyre, aminek van engedélye veszélyes szemét tárolására. A szállításra Lakatos cége kétmillió forintos ajánlatot tett a polgármesteri hivatalnak, ám ezt nem fogadták el, helyette egy másik vállalkozóval a helyszínen törették össze a sittet, a munkáért pedig több mint kilencmillió forintot fizettek. – Erről a „megoldásról” nekem egy környezetvédelmi szakember azt állította, akár 17 millió forint bírságot is kiróhatnak miatta az önkormányzatra – jegyezte meg Lakatos.
Az általa tett ügyészségi feljelentés kapcsán Lakatos Miklós úgy nyilatkozott: nagyon sajnálja, hogy baloldali emberként olyan visszaéléseket kellett tapasztalnia a szocialista vezetésű Nyíregyháza részéről, amit nem hagyhatott szó nélkül. – Én 2006-ban is az MSZP-nek kampányoltam, gyűjtöttem a kopogtatócédulákat Csabai Lászlóné polgármester asszonynak (képünkön) és Veres János megyei elnöknek is. Én attól, hogy most csalódtam bennük, továbbra sem leszek jobboldali, de ezt a képtelenséget akkor sem lehet eltűrni. Ez vagy diszkrimináció a nyíregyházi önkormányzat részéről velem szemben, vagy valahonnan valahová pénzek folynak. Én sosem osztottam pénzt vissza, de hallottam, hogy mások ezt teszik. Eddig nem hittem – mondta a vállalkozó. A „sittes” ügyről szerettük volna megkérdezni Csabai Lászlónét, Nyíregyháza MSZP-s polgármesterét, ám lapzártáig nem sikerült őt utolérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.