Újabb rendőri razzia Kabaiéknál

Kabai Károly adócsalásért börtönviselt üzletember családjának telephelyein tegnap újabb házkutatásokat tartott a rendőrség. Tizenötezer kézigránát tárolására alkalmas ládát és két éles gránátot találtak. Ismeretlen tettes ellen haditechnikai eszközökkel való visszaélés gyanújával eljárás indult, az ügy felderítésére nyomozócsoportot alakítottak.<br />

2010. 05. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtó érdeklődését évekig fenntartó, Veres János volt üzlettársaként ismert Kabai Károly érdekeltségi körébe tartozó egyik Nyírbátor közeli telephelyen kedden már több száz éles lőszert talált éjszakai razziáján a rendőrség. Tegnap újabb helyszíneken vizsgálódtak. Egy helyütt két éles kézigránátot találtak, a lánya, Mihalikné Kabai Katalin és veje, Mihalik András által vezetett UD Recycling Kft. hajdúhadházi székhelyén pedig 15 ezer kézigránát tárolására alkalmas láda került elő. A cégvezetés állítása szerint ezek üresek, ám a rendőrség át kívánja kutatni a tárolóeszközöket, ehhez közmunkásokat is igénybe vesznek – tájékoztatta lapunkat a helyszínen Tarcsa Csaba rendőr ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Elmondta, a rendőrség haditechnikai eszközökkel visszaélés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást, a bűncselekmény felderítésére nyomozócsoportot hoztak létre. Mihalik András érdeklődésünkre tagadta, hogy a cég telephelyein a rendőrség vizsgálódna.
A hatóság rendelkezésére álló adatok szerint a Kabai-érdekeltségeknek korábban volt szerződésük honvédségi anyagok megsemmisítésére, ám annak hatálya már lejárt. Tarcsa Csaba arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy a megsemmisítés ellenértékét a cég megkapta-e.
Lapunk többször beszámolt arról, hogy Kabai családjának állami és önkormányzati megrendelőkhöz kötődő üzleti lehetőségeit nem korlátozta, hogy a családfőnek 2006-ban adócsalásért három és fél évre börtönbe kellett vonulnia. A BKV leselejtezett villamosai közül 2008-ban 28 darabot kaptak meg darabonként 350–900 millió forintért, és ugyanebben az évben nyertek egy honvédség által kiírt pályázaton közel háromszázmillió forintot lőszerek megsemmisítésére. A Kabai-érdekeltségek nem ekkor kerültek kapcsolatba a honvédséggel, korábban is voltak rendszeres megrendeléseik. A hulladékgazdálkodásra használt telephelyek korábban honvédségi ingatlanok voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.