Bocsánatot kért a volt Rebisz-vezér

Révész Máriusz fideszes képviselő szerint meg kellene fontolni a tévészékház ostromához „botrányos felszereléssel” kivezényelt és emiatt megsérült rendőrök kártalanítását.

2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztés. Nem ért egyet Baka Andrással Pokol Béla egyetemi tanár. A professzor szerint a 2006-os letartóztatások ügyében hozott eltérő döntések felvetik a bírák politikai elfogultságát. Baka, a Legfelsőbb Bíróság elnöke úgy nyilatkozott: sérti a hatalmi ágak szétválasztását az, hogy a parlament albizottsága bírósági aktákat kért be és bírákat hallgat meg. A bizottságban Révész Máriusz (Fidesz) vetette fel, hogy át kell tekinteni a bírák és az ügyészség felelősségét is. Baka szerint azonban a bizottság nem utalhat a bírák felelősségére, mert ez csorbítja a bíróság függetlenségét. Gulyás Gergely (Fidesz) szerint ők nem konkrét ügyeket, hanem ügycsoportokat vizsgálnak. Elemzik, hogy a 2006. őszi előzetes letartóztatások kilencven százalékát miként változtathatta meg a másodfokú bíróság. Gulyás úgy látja: első fokon sokakat alaptalanul foszthattak meg személyes szabadásuktól, s ennek okait az igazságszolgáltatás berkeiben nem tisztázták megfelelően. A főbíró kijelentéseit Pokol Béla alkotmányjogász is erősen vitatja. A professzor szerint nincs szó a bírói függetlenség sérelméről, s megfelelően érvényesül a hatalmi ágak szétválasztásának elve is. Utalt rá: a hatalommegosztást legtisztábban megvalósító Amerikai Egyesült Államok kongresszusa bizottságokat hoz létre a bírói kar ellenőrzésére. A bírák politikai elfogultságát listázzák, a nyilvánosság előtt kritizálják, ezzel is elrettentve őket a politikailag elfogult ítélkezéstől. Pokol úgy véli: ahol az első- és a másodfokú döntések tömegesen eltérnek egymástól, ott nagy a valószínűsége a politikai elfogultságnak. Leszögezte: a bírói és az ügyészi kar önállóságát csak az sértené, ha a vizsgálat után az albizottság személyre szóló szankciót szabna ki. Azt ugyanakkor megteheti, hogy törvénymódosítást kezdeményez, amelynek alapján tömeges eltérés esetén az elsőfokú bírák működését mindaddig felfüggesztik, amíg a helyzetet egy erre hivatott eseti bizottság nem tisztázza. Pokol szerint lezárt konkrét büntetőügyek aktái kiadhatók a vizsgálóbizottságnak. – Az Egyesült Államok gyakorlatában ez magától értetődik, ennek idehaza is így kell lennie, nincs olyan általános tilalom, amelyre Baka András hivatkozik – jelezte. (K. A.)


A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz, mai nevén: Készenléti Rendőrség) egykori parancsnokának, Dobozi Józsefnek a meghallgatásával folytatta a munkáját a 2006-os állami jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság. Dobozi – aki jelenleg a Köztársasági Őrezred parancsnoka – a nyilvánosság előtt kért bocsánatot azoktól, akik önhibájukon kívül, vétlenül sérültek meg a 2006. őszi eseményekkor. Mint fogalmazott: „Voltak egyedi esetek, amelyekre nincs sem emberi, sem szakmai magyarázat.”
Elmondta: a 2006. szeptember 18-i tévéostrom idején ő odahaza barkácsolt, és csak két órával később, éjfélkor szóltak szóltak neki a támadásról. Ekkor haladéktalanul riadót rendelt el. Arra a kérdésre, ki a felelős azért, hogy a védőfelszerelésekhez nem lehetett hozzáférni, mivel a raktárosok munkaidejük lejártával távoztak, a vezérőrnagy azt felelte: a helyiséghez van pótkulcs, de ha az sem elérhető, akkor fel kell törni a raktárat. Dobozi József súlyos szakmai hibának minősítette, hogy a tévészékházhoz megfelelő felszerelés nélküli Baranya megyei egységeket vezényeltek. Erre Révész Máriusz (Fidesz) felvetette: meg kellene fontolni a székházostromkor megsérült rendőrök kártalanítását, mert nem az ő hibájuk, hogy „botrányos felszereléssel”, kis csoportokban vezényelték őket a tízezres tömeg elé.
Az azonosító jelvények hiányáról Dobozi azt mondta: a gyakorlóruhákon nem volt hely azok elhelyezésére, de október 23-a után intézkedett, hogy a sisakokra jól láthatóan fessék fel a számokat. Arra a kérdésre, miért nem szeptemberben tette ezt meg, azt válaszolta: lehet, hogy elkésett vele, de a rendőri vezetésből ő lépett először és egyedüliként.
Az október 23-i eseményekről úgy nyilatkozott: szakmailag elhibázottnak tartotta, hogy a rendőrök az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkától tovább folytatták a tömeg kiszorítását az Astoria felé. Kiemelte: próbálta telefonon hívni Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitányt, hogy azonnal állítsa meg az egységeket, mielőtt a rendbontókat rátolják a Fidesz nagygyűlésére, de őt nem, csak helyettesét, Lapid Lajost tudta elérni. Lapid megígérte, hogy megállítják a rendőrsorfalat. Hogy ez mégsem így történt, azt Dobozi nem kommentálta, mondván: „nem minősíthetem kollégáim döntését”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.