Pénz nélkül nincs shortolás

Hírösszefoglaló
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javaslatot fogadott el tegnap az Európai Bizottság a short ügyletek, valamint a törlesztés leállásának kockázata ellen köthető határidős biztosítási cserekontraktusok (CDS) szabályozására – jelentették be Brüsszelben. Short ügylet esetén a befektető úgy ad el értékpapírt, hogy azt csak kölcsönveszi, a fedezetről pedig az ügyletet bonyolító befektetési ház gondoskodik. Az ügylet lényege, hogy az ügyfél az árfolyam esésével az értékpapírt később alacsonyabb áron tudja visszavenni és a short pozíciót zárni. A most ismertetett Barnier-javaslat szerint a befektetők nem shortolhatnak fedezet nélkül.
– Rendes körülmények között a short ügyletek fokozzák a piaci likviditást, és hozzájárulnak a hatékony árképzéshez. Válsághelyzetben lévő piacokon azonban a shortolás megnöveli az áresések lehetőségét, ami rendellenes piaci működéshez és rendszerkockázatok kialakulásához vezet – magyarázta a szabályozás szükségességét Michel Barnier, az uniós belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos. Az MTI beszámolója szerint, a javaslat az európai szintű intézkedések összehangolását, az átláthatóság növelését és a pénzügyi piacokon mutatkozó kockázatok csökkentését célozza. Az új Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatósággal egyeztetve kivételes esetekben korlátozhatják vagy akár be is tilthatják a shortolást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.