A rendőrparancsnoknak nem volt sisakja

Több sebből vérzik a Gyurcsány Ferenc által felkért Gönczöl-bizottság 2006-os jelentése – derült ki Gönczöl Katalin tegnapi meghallgatásán. A kormány által fizetett testület például a nem rendszeresített viperákról és a műanyag szíjbilincsekről sem tudott. De arról sem értesültek, hogy a tévé vezetői nem vették át a tüntetők petícióját.

2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló vallomás a kínzásokról. Tömeges kínzásokról, kegyetlenkedésekről számolt be a Hír TV Célpont című műsorában tegnap egy egykori börtönőr. A név nélkül, eltorzított hanggal nyilatkozó férfi a Nagy Ignác utcában teljesített szolgálatot 2006-ban. Elmondta: amikor a rendőrök behozták az embereket, már látszott rajtuk, hogy „keményen szét vannak verve”. Utána az udvaron hátrabilincselt kézzel órákon át kellett térdepeltetni a foglyokat, akik között fiatal lányok és idősebb nők is voltak. Ha megmozdultak, ki kellett rúgni a lábukat. Sokan összepisilték magukat – mesélte a börtönőr, aki szerint a befogadó helyiségben, a motozáskor is megverték, megalázták, leköpködték, gúnyolták a foglyokat. Állította: csupán látszat orvosi vizsgálatok voltak. Közlése szerint az elöljáróik megengedték, hogy azt csináljanak, amit akarnak, mert „ezek férgek”. A volt börtönőr több kegyetlenkedő kollégáját is megnevezte, de csak monogrammal, viszont név szerint említette Boglyasovszky Csabát, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát, aki több ilyen verést végignézett. Felelősségre senkit sem vontak, viszont díszvacsorát és busás túlórapénzt kaptak. A volt börtönőr úgy fogalmazott: „Hát, ha most tényleg kiderül az igazság, és utolérnek, és újraindítják a vizsgálatot, itt nagyon sok ember megüti a bokáját, (…) az akkori országos parancsnok, parancsnokok, osztályvezetők (…), de magas rangú tisztek is buknak”.


Éles kritikát kapott a Gönczöl Katalin kriminológus és munkacsoportja által Gyurcsány Ferenc felkérésére készített 2006-os jelentés tegnap a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén. Gönczöl beszámolója szerint nem voltak abban a helyzetben, hogy egyéni felelősséget vizsgáljanak, és arra sem volt lehetőségük, hogy személyes meghallgatásokat tartsanak. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) egyebek között azt kifogásolta, hogy a 300 oldalas jelentésből mindössze egyetlen oldal foglalkozik az emberi jogokkal, továbbá a tömeges kínzásokról, a nem rendszeresített gumilövedékes fegyverek, viperák, műanyag szíjbilincsek használatáról sem esik szó. Gönczöl Katalin azt felelte: a viperát, a szíjbilincset valóban nem észlelték, pedig többórányi videofelvételt megtekintettek, de az azonosítók hiányát, a maszk viselését, az ártatlanok megverését szóvá tették, mint ahogy az ő javaslatuk volt, hogy föl kellene állítani egy civil panasztestületet a rendőri jogsértések kivizsgálására. A kriminológus elismerte: nem tudták, hogy a tüntetők petícióját nem vették át a Magyar Televízióban. Gönczöl Katalin azt állította: Gyurcsány Ferenc nem adott nekik utasítást semmire, és csak az alakuláskor, illetve a jelentés elkészülte után találkoztak vele.
Révész Máriusz (Fidesz) azt hiányolta a Gönczöl-jelentésből, hogy az első fokon elrendelt, majd másodfokon az esetek 97 százalékában megszüntetett előzetes letartóztatásokról alig esik benne szó. Erre a kriminológus azt felelte: kellő súlylyal nem, de számszerűen értékelték ezt, ugyanakkor a bírói függetlenség miatt a bírák tevékenységét nem minősíthették.
Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke, a Civil Jogász Bizottság korábbi társelnöke úgy vélte, ezek a letartóztatási határozatok gyakorlatilag statáriális bíráskodásra utalnak. Tudomása szerint egy bírónőt azért távolítottak el a bírói karból, mert nem helyezett előzetesbe egy elfogott tüntetőt.
Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő szerint szisztematikusan szegték meg a jogszabályokat az ügyészek és a bírák például az egyperces látszatmeghallgatásokkal, ezért az ő esetükben felvethető a hivatali viszszaélés gyanúja. Morvai még csütörtökön bejelentette: október 23-ig legalább tízezer aláírást szeretne összegyűjteni azért, hogy vonják felelősségre azokat a bírákat és ügyészeket, akik 2006-ban „koncepciós eljárásokban” ártatlan embereket juttattak börtönbe „nyilvánvalóan utasítás alapján”.
Az albizottság tegnap három olyan rendőrt is meghallgatott, akik 2006 őszén súlyosan megsérültek. A legmegrázóbb Balogh László alezredes beszámolója volt, aki egy Baranya megyei rendőr szakasz parancsnokaként súlyos, életveszélyes fejsérülést szenvedett a tévészékháznál. Elmondta: miközben a vízágyút kísérték, őt fejbe dobták, és mivel neki (és rajta kívül még körülbelül tizenöt rendőrnek) nem volt sisakja és pajzsa, elvesztette az eszméletét. A koponyacsontja egy darabját ki kellett szedni, és a helyére implantátumot tettek, a rehabilitációja pedig 2007 májusáig tartott.
Dobos Péternek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársának a kisujját törte el egy kő 2006. október 23-án, amikor részt vett a tüntetők kiszorításában a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Rákóczi útig. Ugyanakkor érdekesség, hogy a rendőr azt állította: az oszlatás során nem észlelt hatósági jogsértéseket.
Az albizottság tagjai együttérzésüket fejezték ki a sérült rendőröknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.