Aki együtt üzletelt Gyurcsánnyal

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Alumínium (Mal) Zrt.-t 1995-ben, az alumíniumipar privatizációjakor alapították magánszemélyek. A cég elnök-vezérigazgatója Tolnay Lajos, aki korábban másfél évig cégtársa volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. Ugyanis 2001 júniusától 2002 októberéig Tolnay cége és a Gyurcsány-féle Altus egy időben volt résztulajdonosa a szállodákat birtokló M. A. B. Ingatlanhasznosító Kft.-nek. Ezenkívül az ugyancsak Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Magyaróvári Timföld és Műkorund (Motim) Kft. a Mal Zrt.-vel (és három másik társasággal) együtt szerezhette meg 1996-ban zártkörű pályázaton a Bakonyi Bauxitbánya Kft. 72 százalékos üzletrészét. Tolnay és Gyurcsány cégének közös érdekeltsége volt a Bauxit Bányavagyon-kezelő Kft.-ben és az Első Magyar Timföldipari Kft.-ben is.
Papcsák Ferenc (Fidesz) elszámoltatási kormánybiztos tegnap bejelentette: a kolontári katasztrófa felgyorsítja a Mal Zrt.-vel kapcsolatos vizsgálatot. A vizsgálódás oka az Index szerint éppen az, hogy Tolnay Lajosnak és a Malnak korábban több olyan alumíniumipari cégben volt tulajdonrésze, amelyben Gyurcsány Ferencnek, illetve a későbbi kormányfő cégeinek. A kormánybiztos közölte: még nincs a kezében egyetlen olyan dokumentum sem, amely az alumíniumipari cégcsoportot, illetve a hozzá köthető cégeket érinti. Egyelőre a minisztériumok tájékozódnak arról, hogy milyen szerződések születtek a cégcsoport és az állam között az elmúlt időszakban – tette hozzá Papcsák Ferenc.
Az ajkai timföldgyárat is birtokló Mal Zrt. a leggazdagabb magyarok toplistáján is szereplő magánszemélyek érdekeltségébe tartozik. A cégben 40 százalékos részesedéssel bír a már említett Tolnay Lajos, akit a 21. leggazdagabb magyarként tartanak számon, a részvények 30-30 százalékát pedig Bakonyi Árpád és Petrusz Béla igazgatósági tagok birtokolják.
Bakonyi Árpádot, aki mellesleg a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója is, 2007-ben Környezetünkért díjjal tüntette ki Fodor Gábor akkori SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter. Ez azért is keltett visszatetszést, mert Bakonyi vezetése alatt a korábban hulladékégetéssel, lőszer- és festékgyártással foglalkozó Nitrokémia környezeti rehabilitációjának költsége a 2002-ben becsült egymilliárd helyett néhány év alatt 16,52 milliárdra emelkedett. Végül mintegy húszmilliárdot költöttek el, így ez lett az ország legdrágább környezetvédelmi beruházása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.