Büntetőfeljelentés az Álomsziget miatt

Törvénysértő módon a műemléknek minősülő Hadrianus-palotát is eladták a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget izraeli befektetőinek, ezért Budai Gyula tegnap feljelentést tett. A miniszterelnöki megbízott azt is gyanúsnak tartja, ahogy a Gyurcsány-kormány tavaly kiemeltté nyilvánította a beruházást.

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetőfeljelentést tett tegnap hűtlen kezelés és hivatali viszszaélés gyanújával Budai Gyula miniszterelnöki megbízott a Hajógyári-szigeten építendő Álomsziget-beruházás kapcsán. Rámutatott: az Állami Számvevőszék jelentése alapján a sziget egyötödét kitevő, 32 hektáros terület 2003-as értékesítésekor figyelmen kívül hagyták a kulturális örökség védelméről szóló törvényt, vagyis nem lett volna szabad eladni az ingatlant a műemléknek minősülő Hadrianus-palota feltáratlan romjaival együtt.
Budai Gyula tájékoztatása szerint a büntetőfeljelentés másik része a beruházás 2009 márciusában kiemeltté nyilvánításával függ öszsze, ugyanis az ilyen esetekben eljárásra jogosult állami ITD Hungary Kft.-t kihagyták az egyeztetésekből. A miniszterelnöki megbízott szerint a kiemeltté nyilvánítás teljesen egyértelműen a befektetők érdekeit szolgálta, és az is célja lehetett, hogy az előírásokat kijátszva az elsőfokú hatósági eljárások joga feljebb kerüljön, és így ne a III. kerületi önkormányzat járhasson el az ügyben engedélyezőként, leszámítva a jegyző jogát a fakivágások jóváhagyására vagy tiltására. (Ismeretes, Óbuda-Békásmegyernek 2006 és 2010 között is a fideszes Bús Balázs volt a polgármestere, és a képviselő-testületben is jobboldali többség volt.)
Budai Gyula szólt arról is, hogy 2009 januárjában a tel-avivi magyar nagykövet egyeztetett az izraeli befektetővel az ügyben, az erről készült feljegyzésben pedig az áll, az üzletember szerint problémát jelent, hogy Magyarországon „minden bürokratikus és lassú”, és élesen bírálta a magyar kormány passzív hozzáállását az Álomsziget-projekthez. Ehhez képest 2009 márciusában a Gyurcsány-kabinet egyik utolsó intézkedéseként – a sukorói kaszinóváros tervéhez hasonlóan – kiemeltté nyilvánította a beruházást.
A miniszterelnöki megbízott bejelentette: kezdeményezte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternél, hogy vonják vissza a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendeletet, illetve vizsgálják felül a kiemelt státus indokoltságát, és ha nem indokolt, szüntessék azt meg. Budai hozzátette: bár az Álomsziget ügyében már két feljelentést elutasított az ügyészség, azonban miniszterelnöki megbízottként olyan iratokhoz is hozzájuthat, amelyek eddig nem voltak nyilvánosak.
Az Álomsziget elnevezésű projekt elbírálása a kormány feladata és felelőssége – közölte Török Zsolt (MSZP), aki szerint a fenti bejelentésével Budai Gyulának ezúttal is önmagát sikerült nevetségessé tennie.
A 400 milliárdos Álomsziget-beruházásban a kaszinóváros mellett szállodákat és konferencia-központot építene az izraeli befektető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.