Debrecen példaként szolgál a főváros előtt

<p>Siker, önbizalom, a jövőbe vetett hit és az összefogás jellemzi Debrecent húsz éve, amióta jobboldali vezetés alatt működik a cívisváros. Ugyanezen együttműködésből származó erők jellemzik ma egész Magyarországot, és ezek teremtik meg a siker esélyét is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Debrecenben, a város közgyűlésének alakuló ülésén.</p>

2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos polgármesterrel együtt 35 tagja van az új debreceni közgyűlésnek. Debrecen mind a 24 egyéni önkormányzati képviselői választókörzetében a Fidesz–KDNP jelöltjei szereztek mandátumot. A kompenzációs listákról a Jobbik négy, az MSZP három, a DISZ nevű civil szervezet három, a Civil Fórum Egyesület egy képviselőt küldhetett a közgyűlésbe. Kósa Lajos (Fidesz–KDNP) a negyedik ciklusát kezdi meg a város élén. Debrecen alpolgármestere lett Somogyi Béla, Pajna Zoltán és Papp László. Utóbbi politikus eddig a Fidesz önkormányzati frakcióját vezette, helyére most Széles Diána lépett.
Az alakuló ülésen részt vett Orbán Viktor is. A miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott: a debreceni tapasztalatokra igényt tartanak másutt, például Budapesten is, ahol hatvan év után először újra jobboldali a város vezetése. A debreceni együttműködésre utalva közölte: a magyarok együttműködése, a nemzeti együttműködés rendszere meghozza a rég várt sikert a magyar nemzet egészének is. Debrecenről szólva a miniszterelnök kiemelte, az elmúlt húsz év látványos fejlődése nemcsak Kósa Lajosnak, a hozzá hasonló „kuruc szabad legénynek” köszönhető, a cívisvárosban tapasztalt eredményekhez nemcsak egy ember, hanem széles körű összefogás, jól szervezett együttműködés kellett. Nagy erő volt Debrecen hite, optimizmusa is – jegyezte meg Orbán –, hiszen amikor a nagybefektetők messze elkerülték Kelet-Magyarországot, az autópálya megépítése pedig egyre csak késett, a debreceniek nem a jobb vidékre költözés, hanem az összefogás mellett döntöttek, és felsorakoztak az erősen lokálpatrióta elkötelezettségű jobboldali vezetés mögött.
A kormányfő megbecsüléssel szólt Debrecen futballcsapatának, a DVSC-TEVA-nak a teljesítményéről, arról a tényről, hogy vidéki magyar csapatként egyedül nekik sikerült beverekedniük magukat a Bajnokok Ligájába. Közölte, hamarosan az európai követelményeknek megfelelő létesítményt avatnak Debrecenben.
A miniszterelnök nem hagyta szó nélkül a közgyűlés első részében, Kiss Sándor korelnök bevezetőjében elhangzottakat, amikor a helyi politikus arról beszélt, a város már érzi a kormány „simogató hátszelét”. Orbán világossá tette: senki ne várja tőle, hogy percenként milliárdos támogatásról tesz majd bejelentéseket.
Kósa Lajos polgármester Rakovszky Dániel XIX. század eleji debreceni főbírót idézte, aki árvízi hőstette alkalmából kapott kitüntetése átvételekor a hivatal – vagyis a helyhatóság – legfontosabb kötelességeként az őfelsége iránti hűséget, a bajok elhárítását és a bizalom erősítését nevezte meg. Az első kötelesség kapcsán Kósa az ország, a nemzet iránti elkötelezettséget emelte ki. A bajok elhárításának, mérséklésének feladatához pedig hozzáfűzte: a városfejlesztés, a lakóhely otthonossá tétele az önkormányzat soha véget nem érő feladata. A bizalom kapcsán azt mondta: Debrecen sikerének titka a történelem során is az együttműködésben, a katolikus, református felekezetek és a kollégium irányában megnyilvánuló toleranciában, nyitottságban és kooperációban rejlett, és ezt a politikát folytatja az általa irányított testület a jövőben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.