Draskovics Tibor hárít

Hiába hívták meg újból, nem ment el a 2006-os eseményeket vizsgáló parlamenti albizottság ülésére Szilvásy György volt titokminiszter. Egykori minisztertársa, Draskovics Tibor megjelent, és válaszolt a kérdésekre, de elhárította magától a felelősséget.

2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan rendőrségi vezetőket hallgatott meg tegnap a 2002 és 2010 közötti állami jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság, akiket a 2006. őszi véres események után neveztek ki posztjukra. Draskovics Tibor, aki 2008–2009-ben volt igazságügyi és rendészeti miniszter, azt állította: az ő minisztersége alatt sokat fejlődött a rendőrség, és „kezdte megtanulni”, hogyan kell kezelni a tüntetéseket.
– Ne tegyünk már úgy, hogy az egyik oldalon vannak a virágot lobogtató, békedalokat éneklő emberek, velük szemben pedig a minden hájjal megkent, mindenképpen rosszat akaró rendőrök – fogalmazott a volt tárcavezető.
Révész Máriusz (Fidesz) rámutatott: Draskovics kinevezése után három nappal országszerte tizenkét embernél tartott házkutatást a rendőrség az éjszaka kellős közepén, előállították őket, végül mégsem indult eljárás ellenük, viszont fel lehetett mutatni, hogy a frissiben kinevezett miniszter milyen aktívan fellép a Magyarok Nyilai-ügyben. Erre a volt miniszter azt felelte: az akcióra nem adott, nem is adhatott utasítást, azt már jóval korábban előkészítették.
Több kérdést szegeztek Draskovicsnak az In-Kal Securityvel kapcsolatban, amiért a biztonsági cég állami ünnepek biztosításában vehetett részt, megmotozhatták az ünneplőket, és még olyanra is volt példa, hogy egy babakocsis édesanyától a cumisüveget elkobozták.
*
Draskovics Tibor azzal érvelt, hogy aki nem akarja alávetni magát egy rendezvény „játékszabályainak”, annak „nem kell bemennie”.
A volt miniszter beismerte: nem járt el helyesen, amikor a középiskolások által még 2007-ben végrehajtott bonyhádi robbantást tavaly összefüggésbe hozta a Magyarok Nyilai nevű szervezettel, de azzal mentegetőzött, hogy téves adatokat kapott a rendőrségtől. A Hír TV riportereinek drogügybe keverésével kapcsolatban pedig annyit mondott: őt Veres János tájékoztatta az esetről, és ő minden információt átadott a rendőrségnek. – Ha nem ezt tettem volna, bűncselekményt követek el – védekezett Draskovics.
Bencze József korábbi országos rendőrfőkapitány kiemelte: fönntartja korábbi, a 2006-os eseményekre vonatkozó bocsánatkérését. A volt főrendőr komoly gesztusnak tartja Révész fölvetését, hogy a hiányos felszerelés miatt megsérült rendőrök is kapjanak kártérítést. Bencze megerősítette: Dobozi József, az akkori Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka tőle tudta meg 2006. szeptember 18-án, hogy ostromolják a tévészékházat.
Tóth Gábor volt budapesti rendőrfőkapitány kiemelte: egyszer kapott csak politikai utasítást, mégpedig Draskovics Tibortól, hogy vonják vissza a homoszexuális-tüntetést elutasító határozatot; ezt végül meg is tették. Állította: nem politikai, ideológiai alapon döntöttek a tüntetések kezeléséről.
Gulyás Gergely (Fidesz), az albizottság elnöke szerint élesen el kell választani a rendőrség 2006. őszi, illetve a 2007 utáni tevékenységét. Ugyanis 2007-től – bár nem állítható, hogy minden törvényes lett volna – összességében előrelépés történt. Arra a kérdésre, hogy a Hír TV Célpont című műsorában elhangzottak okán tervezik-e Boglyasovszky Csabának, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának ismételt meghallgatását, a fideszes politikus azt válaszolta: a Budapesti Katonai Ügyészség nyomozást indított, tehát ez az ügy mostantól az igazságszolgáltatás kezében van. Az biztos, hogy ha megalapozottak a Nagy Ignác utcai börtön egykori fegyőrének állításai (például hogy más parancsnokok mellett Boglyasovszky engedélyével és szeme láttára verték, kínozták a foglyokat 2006 őszén), akkor az elkövetőket letöltendő börtönbüntetésre kell ítélni – hangsúlyozta Gulyás.
Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) a szemtelen cinikusság mintaképének nevezte Draskovics Tibort, amiért úgy tett, mintha minden a legnagyobb rendben ment volna a minisztersége alatt, holott hat tüntetést is – mint utóbb a bíróságok, illetve az állampolgári jogok biztosa megállapította – jogsértő módon oszlattak föl.
Az albizottság meghallgatta Kocsis Imrét, a Lelkiismeret ’88 vezetőjét, aki arról számolt be, hogy 2002 és 2006 között legalább négyszer hurcolta el őt a Gergényi Péter vezette budapesti rendőrség különböző tüntetésekről, de végül a szabálysértés alól valamennyi esetben fölmentették, sőt, utóbb 500 és 700 ezer forint körüli kártérítést is megítéltek neki a jogsértő hatósági intézkedések és a háromnapos őrizetbe vételek miatt. Jellemző, hogy Gergényiék a jogerős bírósági ítélet ellenére többször nem voltak hajlandók fizetni, így végül inkasszóval kellett leemelni a megítélt öszszegeket – mutatott rá Kocsis.
Az ismételt meghívás ellenére Szilvásy György volt titokminiszter tegnap sem ment el az albizottság ülésére. Távolmaradását levélben azzal magyarázta, hogy a bizottság demagóg politikai nyilatkozatokat tesz, ezért nem tud velük együttműködni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.