Egyre több tény szól Szilvásy ellen

Galambos Lajos korábbi főigazgató meghallgatása az elmúlt évek titkosszolgálati tevékenységét vizsgáló bizottságban Demeter Ervin (Fidesz) szerint azt támasztotta alá, hogy politikai célokra használták a szolgálatokat az előző kormányok idején.

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilvásy György már 2005-ben a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) figyelmébe ajánlotta a Koax néven ismert hackert. A szocialista politikus akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnökeként dolgozott, vagyis még nem felügyelte a titkosszolgálatokat. Legalábbis információink szerint ezt közölte Galambos Lajos, az NBH akkori főigazgatója az elmúlt nyolc év polgári titkosszolgálati tevékenysége során tapasztalható anomáliák vizsgálatára létrejött parlamenti albizottság előtt. Úgy tudjuk, a különös „állásajánlat” ráadásul Tóth András polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő szocialista államtitkár közvetítésével érkezett Galamboshoz, aki fenntartásokkal, de alkalmazta a hackert.

*

Az egykori főigazgató ugyanakkor ellenőrizte a számítógépes szakembert, mert látta a kockázatait a tevékenységének. A hacker ugyanis olyan speciális képességekkel rendelkezett, amelyeket vélhetőleg nem mindig törvényesen használt fel információk megszerzésére.
Mint arról beszámoltunk, később meg is szerezhette egy újságíró levelezését, majd 2008-ban feltörte a kormányzati gerinchálózatot, ezzel ajánlotta magát Szilvásynak egy új biztonsági rendszer kiépítéséhez. Ekkoriban Szilvásy György már titokminiszter volt és Laborc Sándor volt az NBH főigazgatója. Értesüléseink szerint Laborc rendszeres, közvetlen kapcsolatban volt a hackerrel, Szilvásy pedig többször találkozott vele ebben az időszakban. 2008-ban vádolták meg az UD Zrt.-t is azzal, hogy egy szakembere betörhetett a kormányzati informatikai hálózatba, illetve azzal, hogy a cégen keresztül a Fidesz árnyék-titkosszolgálatot működtet politikai ellenfeleinek megfigyelésére, lejáratására. Ezeket a vádak azonban azóta semmivel sem tudták bizonyítani.
Demeter Ervin a vizsgálóbizottság ülése után úgy értékelte a Galambos Lajostól kapott információkat, hogy Szilvásy Györgynek, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító volt tárca nélküli miniszternek lényegesen nagyobb szerepe volt a hacker mozgatásában, mint azt korábban gondolták. – Az NBH volt főigazgatójának albizottsági meghallgatása pedig azt támasztotta alá, hogy politikai célokra használták a titkosszolgálatokat – fogalmazott a vizsgálóbizottság fideszes elnöke. Laborc Sándor, az NBH Galambos Lajost követő főigazgatója egyébként tegnap sem ment el a bizottság ülésére. Ezzel kapcsolatban Demeter Ervin kijelentette: Galambos Lajos új információkat is átadott a bizottságnak, ezért Laborc Sándornak érdeke lett volna, hogy az ezekből adódó kérdéseket tisztázza. – Ő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, a kötelezettségét nem teljesítette – hangsúlyozta Demeter.
Laborc Sándor a távollétét a múlt heti leveléhez hasonlóan tegnap is azzal indokolta, hogy szerinte Demeter Ervin részvétele „érintettsége miatt aggályos” a vizsgálatban. A volt főigazgató ezért elfogultságot is bejelentett Vadai Ágnesnél (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság elnökénél, ám arra még nem kapott választ.
Mint ismeretes, Demeter Ervin a múlt heti zárt ülés után – ahol meghallgatták Szilvásy Györgyöt – azt mondta: kiderült, hogy a számítástechnikai rendszerekbe betörő személyt az NBH foglalkoztatta, és az ülésen Szilvásy elismerte, hogy ő mutatta be ezt az embert az NBH-nak. Demeter Ervin közlése szerint Szilvásy Györgyöt tájékoztatták is a fekete úton szerzett információk tartalmáról és összegzéséről. Szilvásy György még aznap hazugságnak nevezte, hogy őt tájékoztatták volna számítástechnikai betörésből származó adatokról. Állította, hogy az UD Zrt. ügyéről kapott tájékoztatást, teljesen hivatalos módon.
Demeter az albizottsági ülés után elmondta, befejezték a meghallgatásokat, egy jegyzőkönyvet azonban még várnak. Az anyag beérkezése után az albizottság körülbelül két-három héten belül összeállítja a jelentését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.