Éles szópárbaj a fővárosi főügyésszel 

Heves jelenetek játszódtak le tegnap a 2006-os állami jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén.

2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ihász Sándor fővárosi főügyész ugyanis arról beszélt: több vizsgálatot is lefolytatott a Fővárosi Főügyészség a 2006-os eljárásaikkal kapcsolatban, és mindent törvényesnek talált. Tájékoztatása szerint összesen 177 ember előzetes letartóztatását kezdeményezték, és közülük másodfokon végül 76 esetben rendeltek el valamilyen kényszerintézkedést (letartóztatást, házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat). A főügyész szerint a bíróság gyakorlatilag olyankor is elfogadta a letartóztatási indítványukat, ha éppen házi őrizetről vagy lakhelyelhagyási tilalomról döntött, ugyanis az csak „fokozatbeli” különbség.
Révész Máriusz (Fidesz) úgy fogalmazott: „Elképesztőnek tartom azt a cinizmust, ahogy főügyész úr

*

Révész szerint az sugárzik a főügyészből, hogy ma is ugyanúgy járnának el, semmi önkritikát nem gyakorol. Pedig – tette hozzá – még Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány és a bíróság is kritikusan áll korábbi intézkedéseihez. Úgy vélte: ahhoz, hogy a jövőben kisebb hibaszázalékkal dolgozzanak, önreflexióra lenne szükség.
A fideszes politikus azt is megdöbbentőnek nevezte, hogy Ihász Sándor nem lát lényegi különbséget az előzetes letartóztatás és a házi őrizet között.
Több rendőri vezetővel ellentétben Ihász Sándor nem kért bocsánatot, de megjegyezte: „az ügyész is ember, mindenki hibázhat”. Az első- és másodfokú letartóztatásokról szóló döntések közötti jelentős eltérést a „körülmények változásával” magyarázta. Szerinte ugyanis a tüntetések után napokkal a „bűnismétlés” mint a letartóztatás egyik „különös oka” már nem állt fenn.
Ezzel szemben Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) több konkrét esetet is ismertetett, amelyekben szeptember 23-án, az utcai események lezárulta után két nappal indítványozta az ügyészség levadászott emberek letartóztatását, amikor már nem állt fönn a bűnismétlés veszélye. Ráadásul az említett esetekben is bebizonyosodott, hogy az első fokon börtönbe zártak semmilyen bűncselekményt nem követtek el. Gaudi-Nagy kiemelte: volt, akivel szemben szinte naponta váltogatták a gyanúsítás alapját, előbb garázdaság, majd kődobálás, végül csak szitkozódás szerepelt a rovásán.
Bár Ihász Sándor arról beszélt, a személyi körülményeket csak a büntetés kiszabásakor kell figyelembe venni, ezzel szemben Gulyás Gergely (Fidesz), az albizottság elnöke rámutatott: a másodfokon megváltoztatott bírósági határozatok éppen azzal érveltek, hogy a személyi körülményeket nem kellően értékelték az elsőfokú döntések meghozatalakor. A főügyész visszautasította, hogy politikai körülményeket mérlegelve, koncepciózusan, „futószalagon” hozták volna meg döntéseiket.
Palásti Márta VI–VII. kerületi vezető ügyész ismertetése szerint az ő indítványuk alapján az első fokon elrendelt 75 előzetes letartóztatás közül másodfokon csupán hatot hagytak helyben. Szerinte ez az „eltérő szakmai álláspontra” vezethető vissza.
Ezután Frech Ágnest, a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetőjét hallgatták meg, aki 2007 novemberében egy olyan belső vizsgálatot készített, amely többek között megállapította: „az első fokon eljárt bírók igen gyakran eltekintettek a bűncselekmény megalapozott gyanúját alátámasztó bizonyítékok vizsgálatától”, „sem az alapos gyanú, sem a különös okok tekintetében nem történt személyekre lebontott vizsgálat”, illetve „többször fordult elő, hogy azok a bizonyítékok, amelyekre az elsőfokú határozat utalt, egyáltalán nem álltak rendelkezésre”.
Frech Ágnes elmondta: komoly feszültséget okozott a bíróságon a sok megváltoztatott döntés. Közölte: az első fokon eljárt nyomozási bíróknak nagyon kevés idejük volt dönteni, Rudi Zoltán, a Magyar Televízió volt elnöke az albizottság előtt azt közölte: úgy érezték, cserbenhagyták őket a rendőrök, amikor a székházostromkor kivonultak az épületből. Az ostromot közvetlenül kiváltó petíció beolvasásáról azt mondta: a médiatörvény és az MTV belső szabályzata rögzíti a szerkesztői szabadságot, vagyis semmilyen érdekcsoport nyomására a műsort befolyásolni nem lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.