Európai konfliktusok az olaj miatt?

Még ebben az évben tetőzhet az olajtermelés, és 15-30 éven belül komoly nyersanyaghiány léphet fel a világban – állítja a Bundeswehr titkos jelentése. A német hadsereg szerint emiatt nyílt konfliktusokra, a jegyrendszer, a tervgazdaság bevezetésére kell felkészülni Európában. A biztonságpolitikai szakértők véleménye megoszlik az előrejelzéssel kapcsolatban.

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bundeswehr jövőkutató műhelye belső jelentést írt, amelyben az olajkitermelés csúcsának lehetséges idejét elemzi, illetve az ebből fakadó következményeket részletezi. A német hadsereg tanulmánya szerint az olajkitermelés tetőzése még ebben az évben valószínűsíthető, amely beláthatatlan következményekkel járhat az elkövetkezendő időszakban Európában. A jelentést a napokban szivárogtatta ki a Der Spiegel, amely szerint azt egyértelműen titkosan akarták kezelni. A megjelent információkat egyelőre nem cáfolta sem a Bundeswehr, sem a német védelmi minisztérium, és a lap kormányzati forrásai is megerősítették azok valódiságát.
A tanulmány úgy tartja, hogy 15-30 éven belül biztosan ellátási nehézségek lépnek fel kőolajból a világban, vagyis a német hadsereg szakértői nem látják helyettesíthetőnek ezt a nyersanyagot még harminc év elteltével sem. A titkos iratok szerint a készletek fokozatos kimerülése miatt nőni fog az olaj szerepe a nemzetközi kapcsolatok alakításában. Az olajtermelő országok jelentősége emelkedik, a politikai játéktér átrajzolódik. Az olajexportáló országok pedig saját céljaik esetleges agresszív megvalósítását is megkezdhetik. Alternatív energiaforrás híján ezekből az államokból lehetnek egy-egy térség, illetve a világ vezető hatalmai.
A német hadsereg szakértői szerint a hiány fokozódásával a szabadpiaci olajkereskedést kétoldalú szerződések kezdhetik el felváltani, az erőteljesen olajfüggő piac és gazdaság hanyatlása miatt pedig létfontosságú cikkek hiányozhatnak majd a szállításban és a gyártásban is. Az áruszállítás ugyanis nagymértékben függ a kőolajtól, annak hiányában viszont ellátási hiány léphet fel az alapvető árucikkekből, például az élelmiszerekből, miközben az ipari termékek 95 százalékának előállításához is olajat kell felhasználni.
Mint írják, a válság ahhoz vezethet, hogy középtávon minden piacorientált nemzetgazdaság összeomlik, ezért elképzelhető még a jegyrendszer bevezetése és a tervgazdaság részleges újraéledése is. Európában a tanulmányírók szerint szélsőséges kormányzati formák térnyerésére, végső esetben újra nyílt konfliktusokra kell felkészülni.
Egy héttel ezelőtt a Guardian című napilap is beszámolt hasonló jelentésről, amely a brit energiaügyi minisztérium titkos iratai közül szivárgott ki. Ebben az szerepel, hogy a védelmi minisztériummal és a Bank of Englanddel arra kérték fel a brit ipar képviselőit, hogy dolgozzanak ki együtt egy tervet a válság kezelésére. Ezt egyébként a Fenntartható Fejlődés Kutatócsoport és számos nemzetközi kutatás is alátámasztja (például az ASPO és TOD kutatói).
A lapunk által megkérdezett biztonságpolitikai szakértők azonban megosztottak a Bundeswehr-tanulmány megítélésében. Nógrádi György szerint például nincs konfliktusveszély Európában az olajválság miatt, a világpolitikai tendenciák ugyanis nem azt mutatják, hogy elkezdődött volna a felkészülés a nagyhatalmak részéről. – Mindig voltak előrejelzések a készletek kimerüléséről, amióta csak kőolaj van a világon, de eddig az összes esetben kiderült, hogy van elegendő tartalék – szögezte le a szakember. Nógrádi megerősítette azonban, hogy valós veszélyt is jelenthet a kőolajkészletek végessége, mert nincs idő és pénz alternatív energia kihasználására. – Gondot jelenthet néhány ország, például Kína előretörése is a világgazdaságban, hiszen ezek az államok a rohamos fejlődésük miatt újabb olajigényekkel léphetnek fel – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.
Deák András, a Közép-Európa Egyetem EU-bővítési központjának kutatási igazgatója szerint valóban elviselhetetlen biztonságpolitikai kockázatot jelent az a tendencia, hogy a kőolaj kitermelésében előretörtek a kevésbé demokratikus, nem Nyugat-barát országok. A szakértő úgy tartja, az árak tényleg veszélyesen magasakká válhatnak a világban, ha nem sikerül valahogyan megfordítani ezt a folyamatot. A válság kezelésének legtisztább útja Deák András szerint az lenne, ha sikerülne rugalmasabbá tenni a keresletet, vagyis a legtöbb kőolajat fogyasztó közlekedésben sikerülne takarékoskodni, illetve tömegesen alternatív üzemanyagokat alkalmazni. A másik megoldás, hogy gyökeresen át kell alakítani a párbeszédet a termelőkkel. Az olajpiac forradalmi technikai újítások híján, az ázsiai fogyasztás növekedésével ugyanis rendkívül feszessé válhat, és egyetlen Nyugat-ellenes lépés végzetes lehet Európára nézve az exportőrök részéről. – Európa ugyanakkor nem rendelkezik komoly haderővel, olajiparral, így nem is akadályozhatja meg a válság kialakulását – mutatott rá Deák András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.