Gyurcsány megfutamodott

Tegnap sem ment el a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésére Gyurcsány Ferenc. A Jobbik börtönnel büntetné az ilyen magatartást, a Fidesz viszont saját javaslatot nyújt majd be az Országgyűlésnek. Az LMP szerint Gyurcsány nem tartotta be az alkotmányos normákat.

2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az alkotmány kimondja: „Az országgyűlési bizottságok által kért adatokat mindenki köteles a rendelkezésükre bocsátani, illetőleg köteles előttük vallomást tenni”, ennek ellenére Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tegnap sem ment el a 2002 és 2010 közötti állami jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésére. Pedig Gyurcsányt már másodszor hívták meg. A bukott kormányfő Kövér László házelnöknek írt levelében „rosszindulatú, hazug politikai színjátéknak” minősítette a testület munkáját. Szerinte az albizottság azért is alkalmatlan feladatai ellátására, mert tagjai közül többen sértettként vagy sértettek jogi képviselőjeként közvetlenül érintettek a vizsgált cselekményekben. Azt állította: akkor követett volna el hibát, ha 2006 őszén nem azt az utasítást adja, hogy a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel, határozottan, de jogszerűen eljárva védje meg a közrendet. A levél nem kevesebbet állít, mint hogy a Fidesz 2006 őszén „ott állt a rendzavarás hátterében”.
Gulyás Gergely (Fidesz), az albizottság elnöke szerint Gyurcsány Ferenc tudatosan sértette meg újra az alkotmányt, amely világosan előírja a kötelező megjelenést. A kormánypárti politikus szánalmasnak nevezte Gyurcsány védekezését, aki egy 2003-as alkotmánybírósági határozat egyik félmondatára hivatkozik, amely szerint „az országgyűlési bizottságok vizsgálatainak (meghallgatásoknak, adatkezeléseknek stb.) – a törvényi garanciák megalkotásáig – az érintett személyek önkéntes együttműködésén kell alapulniuk”. Gulyás Gergely hangsúlyozta: az említett határozat többi része azonban éppen arról szól, hogy a jelenlegi szabályozás hiányos, mert a távolmaradásnak nincs jogi szankciója, ezért az Alkotmánybíróság szerint „további jogi garanciák szükségesek”. Tehát Gyurcsánynak vagy alapvető szövegértési gondjai vannak, vagy tudatosan valótlanságot állít – hangsúlyozta az albizottság elnöke.
Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) bejelentette: arra kéri a parlamenti többséget, hogy a házszabálytól való eltéréssel, sürgősséggel vegyék napirendre és fogadják el azt a jobbikos törvényjavaslatot, amely a bizottsági ülésről való távolmaradást három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná. Gulyás Gergely erre úgy reagált: a Fidesz saját törvényjavaslatot nyújt majd be, de az még nem dőlt el, hogy az pénzbírságot vagy büntetőjogi felelősségre vonást tartalmaz-e szankcióként.
Révész Máriusz (Fidesz) szerint nem meglepő Gyurcsány távolmaradása, így kisebb presztízsveszteséggel úszta meg, mintha válaszolnia kellett volna az albizottság kínos kérdéseire.
Szabó Tímea (LMP) szerint távolmaradásával Gyurcsány Ferenc nem tartotta be az alkotmányos normákat. Az ellenzéki politikus cinikusnak nevezte a „máskor az alkotmányosságot védő” Gyurcsány Ferenc hozzáállását, mivel az albizottság az Országgyűlés által legitim módon létrehozott testület. Hozzátette: szakmailag felkészült politikusnak tartja Gulyás Gergelyt, aki szerinte elfogulatlanul vezeti az albizottságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.