Májgyógyszert fejlesztenek Debrecenben

2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) és az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem együttműködésével új májgyógyszer fejlesztésébe kezdenek magyar és román kutatók. A molekulát a májvédő hatása miatt már a népgyógyászatban is használt máriatövisből (Sylibum marianum) kívánják előállítani – jelentette be tegnap Vecsernyés Miklós, a DEOEC Gyógyszertudományi Karának dékánja és Anca Hermenean, a Vasile Goldis Nyugati Egyetem munkatársa tegnap Debrecenben.
A 18 hónapig tartó programban ötvenöt kutató vesz részt, és tíz szakdolgozati témát is kiírnak a téma iránt érdeklődő hallgatóknak. A projektet az Európai Unió 383 ezer euróval támogatja. A határon átnyúló együttműködéssel folyó munka előkészületei már fél éve megindultak. Most az Arad környékén gyűjtött növény aktív hatóanyagait határozzák meg, a hatóanyagok molekuláris kapszulázása után pedig sejtmodellen vizsgálják, milyen hatással vannak a felszívódásra a segédanyagok. A kutatás utolsó fázisában a gyógynövényben található aktív hatóanyagok májvédő hatását elemzik. A folyamat eredményeként a népgyógyászatban és a modern orvoslásban egyaránt alkalmazott gyógynövény-alapanyagból egy hatékonyabb, az eddigieknél jobban hasznosuló gyógyszerformula születhet – fejtette ki Vecsernyés Miklós.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.