Nokiás dobozokat találtak a Hortobágyon?

A cég átvilágítását végző Orosz János ügyvéd szerint közel egymilliárd forinttal károsították meg a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t a társaság napokban leváltott vezetői. A korábbi vezetők többször kötöttek saját családtagjaikkal és családi vállalkozásaikkal szerződéseket. Volt olyan dokumentum is, amit az állami cég képviselője kétszer is – egyfelől megrendelőként, másfelől beszállítóként – aláírt.

2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról tegnap röviden beszámoltunk, Gencsi Zoltánt, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetőjét és Puskás Nándort, a Hortobágyi Halgazdaság Nonprofit Zrt. első emberét október 6-án indoklás nélkül felállították vezetői székéből. Az előbbi helyére Gaál Gyula Istvánt, az utóbbi posztra pedig Sarka Bélát nevezték ki. A vezetőcserékkel párhuzamosan az átadás-átvétel, illetve a cégek átvilágítása is megindult. A halgazdaságnál eddig nem bukkantak szabálytalanságra, a génmegőrző cégnél viszont háromnapos vizsgálat után közel 207 millió forintnyi szabálytalan integrátori szerződést tártak fel. Ezeket az állami tulajdonú nonprofit társaság vezetői, illetve azok családtagjai kötötték saját családtagjaikkal, családi vállalkozásaikkal. A szerződések többnyire különféle növények értékesítéséről szólnak, többnyire szenázst – különböző fűfélékből álló takarmányt – adtak el a vezetők vállalkozásai és őstermelők a nonprofit kft.-nek. A szerződések aláírói egyik oldalról többnyire a társaság két felső vezetője, illetve egyikük felesége volt, a másik részről pedig a génmegőrző cég harmadik felső vezetője. De szerepel a szerződések között olyan is, amit őstermelőként és a génmegőrző képviselőjeként ugyanaz a személy írt alá; az előbbi szignót a leváltott ügyvezető az integrátor nevében helyezte el a kontraktuson.
A több mint gyanús integrátori szerződések kapcsán Orosz János lapunknak kifejtette, ezek akkor is ellentétesek maradnak a munka törvénykönyvével és a gazdasági társaságokról szóló törvénnyel, és akkor is felvetik a hűtlen kezelés gyanúját, ha a bennük szereplő közel 207 millió forint nagyobbik felét az érintettek visszafizették a génmegőrző cégnek, s a keletkezett kár „csak” százmillió forint. Az ügyvéd közölte: az eddig feltárt szerződésekre a legutóbbi három év átvilágításakor bukkantak rá, ám ahogy haladnak vissza az időben, látszik, hogy 2004-ig, az integrátori szerződések „első generációjának” megszületéséig, legalább még négyszer ennyi szabálytalan dokumentum kerülhet elő, vagyis a feltételezett visszaélés értéke meghaladhatja az egymilliárd forintot. Ennek kapcsán jelentette ki Orosz János, az átvilágítás irányításával megbízott szakember azt, hogy megvan a „Hortobágy nokiás doboza”. Ezzel arra utalt, hogy Hagyó Miklós jelenleg előzetes letartóztatásban lévő korábbi főpolgármester-helyettesnek állítólag nokiás dobozban jutatták el a kenőpénznek szánt 15 millió forintot.
A Gencsi Zoltán leváltott ügyvezető és integrátor felelősségét firtató kérdésünkre Orosz János közölte, egyelőre nem találtak olyan szerződést, amit ő írt volna alá, ám ez nem jelenti azt, hogy első számú vezetőként kivonhatná magát a felelősségre vonás alól. – Ha tudott az ügyletekről, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért – fejtette ki az ügyvéd. Közölte, visszaélés gyanúját veti fel az a tény is, hogy a leváltott ügyvezető munkahelyi számítógépéről nyolc gigabyte-nyi információ tűnt el.
Bár a vezetőváltás még a múlt szerdán történt, a cégiratokhoz csak pénteken jutott hozzá az új vezetés és az átvilágítást végző ügyvéd. – A társaság vezetői egyáltalán nem működnek együtt velünk, sőt mindenben akadályozzák a munkánkat – fűzte hozzá az elmondottakhoz Orosz János. A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. volt vezetői nem kívántak az ügyről nyilatkozni. Jogi képviselőjük, Mohácsi Ferenc szerdán az MTI-vel azt közölte, ügyfelei visszautasítják a vádakat és jogorvoslatért bírósághoz fordulnak. Orosz János lapunkat úgy tájékoztatta, a génmegőrző cég is a hatóságokhoz fordul, Gaál Gyula István ügyvezető hivatalból tesz feljelentést hűtlen kezelés gyanújával legkésőbb a jövő hét elején.
Tegnap is közreműködtem az átadás-átvételben, eközben olyan dokumentumot nem tártak elém, ami szabálytalan lett volna – közölte lapunkkal Gencsi Zoltán. A szerződésekről azt mondta, mindegyik mögött valós teljesítmény áll. A takarmány vásárlására azért volt szükség, mert a társaság saját termőterületei szűkösek. Kérdésünkre, hogy szerinte szabályos-e, hogy a cég vezetői saját családi vállalkozásaiktól, illetve saját maguktól szerezték be a takarmányt, Gencsi nem kívánt válaszolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.