Nyomozás a kínzások miatt

Nyomozást rendelt el a katonai ügyészség a Hír Televízió tényfeltáró műsorának nyilatkozó egykori börtönőr vallomása miatt, aki azt mondta, a parancsnokok engedélyével, és olykor a szemük előtt verték és kínozták 2006 őszén az elfogott tüntetőket. Eközben több börtönőr megerősítette kollégájuk állításait.

2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettének gyanújával rendelt el nyomozást tegnap a Budapesti Katonai Ügyészség, miután a Hír Televízió Célpont című műsorában egy leszerelt börtönőr nyilatkozott arról, hogyan kínozták és bántalmazták a Nagy Ignác utcai börtönben 2006 őszén az elfogott, előállított embereket. Balogh Zoltán, a katonai ügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak.
Eközben tegnap újabb börtönőrök erősítették meg a Hír Televíziónak írt levelükben volt kollégájuk súlyos állításait. Egyikük, aki akkoriban a Gyorskocsi utcában teljesített szolgálatot, arról számolt be, hogy a hozzájuk átvitt tüntetők testén verésre utaló sérüléseket találtak. Például az egyik fogvatartott hátán „egy hatalmas nagy lábnyomot találtak, és sérüléseket a combján és a fején”. Ő azt állította, „a Nagy Ignác utcai börtönben verték meg nagyon csúnyán, azért, mert fel mert nézni, és mert meg merte kérdezni, hogy miért alázzák meg őt”. Egy másik elfogott, akinek a fején voltak rúgásból és ütésből származó sérülések, azt mondta, a Nagy Ignác utcában „egy öltönyös ember adott utasításokat az őröknek, hogy üssétek őket, mivel ők is rendőrt vertek, és a rendszer ellenségei”. Bár az áldozatok azt mondták, hogy nem a rendőrök, hanem a Nagy Ignác utcában szolgálatot teljesítő börtönőrök bántalmazták őket, a hivatalos jelentésbe parancsnoki utasításra mégis az került, hogy a rendőrök verték meg őket az elfogáskor.
A büntetés-végrehajtási (bv) alkalmazott azt is megerősítette, hogy a kínzásokban részt vevő állománynak Pilisszentkereszten ünnepi vacsorát rendeztek, és a túlórapénzük megemelése mellett többen jutalmat is kaptak.
*
A levélíró kiemelte: Boglyasovszky Csaba, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka és helyettese, Tóth Gábor is tudott a bántalmazásokról. Bár Boglyasovszky Csaba a 2006-os eseményeket vizsgáló parlamenti albizottság előtt azt állította, hogy csak később értesült a történtekről, ezzel szemben a Célpontnak nyilatkozó volt börtönőr név szerint megemlítette őt, mint aki többször is a saját szemével végignézte a veréseket. Az ellentmondás feloldására Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), az albizottság alelnöke azt javasolta, hogy idézzék be újra Boglyasovszkyt.
Mányai Zoltán, a Belügyminisztérium sajtófőnöke azt mondta: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága minden segítséget megad a katonai ügyészségnek, amit a nyomozáshoz kérnek.
Amint azt a Célpont adásában a volt börtönőr elmondta: amikor a rendőrök behozták az embereket, már látszott rajtuk, hogy „keményen szét vannak verve”. Utána nekik az udvaron hátrabilincselt kézzel órákon át kellett térdepeltetni a foglyokat, akik között fiatal lányok és idősebb nők is voltak. Ha megmozdultak, ki kellett rúgni a lábukat. Sokan összevizelték magukat – mesélte a börtönőr, aki szerint a befogadó helyiségben, a motozáskor is megverték, megalázták, leköpködték, gúnyolták a foglyokat. Állította: csak látszat orvosi vizsgálatok voltak. Közölte, az elöljáróik megengedték, hogy azt csináljanak, amit akarnak, mert „ezek férgek”. A volt börtönőr több kegyetlenkedő kollégáját is megnevezte, de csak monogrammal, viszont név szerint említette Boglyasovszky Csabát, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát, aki több ilyen verést végignézett. Felelősségre senkit sem vontak, viszont díszvacsorát és busás túlórapénzt kaptak. A volt börtönőr úgy fogalmazott: „Hát, ha most tényleg kiderül az igazság, és utolérnek, és újraindítják a vizsgálatot, itt nagyon sok ember megüti a bokáját, (…) az akkori országos parancsnok, parancsnokok, osztályvezetők (…), de magas rangú tisztek is buknak.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.