Önmagát cáfolja a bv-parancsnok

Jövő szerdán hat rendőrségi, bírósági és ügyészségi vezető meghallgatásával zárja érdemi munkáját a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság, majd elkészítik jelentésüket. Eközben olyan dokumentumok kerültek az albizottsághoz, amelyek cáfolják Boglyasovszky Csaba budapesti bv-parancsnok állításait a börtönökben 2006 őszén történt kínzásokkal kapcsolatban.

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írásban tett fel kérdéseket a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának, Boglyasovszky Csabának a 2006-os hatósági jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság. A parancsnok válaszul olyan dokumentumokat küldött, amelyekkel saját korábbi vallomását hiteltelenítette. Míg az albizottság előtt szeptember 3-án arról beszélt, hogy 2006 szeptemberében három nap alatt 89 személyt fogadtak be a Nagy Ignác utcai, a Gyorskocsi utcai és a Venyige utcai börtönbe, ehhez képest a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnokának írt levelében 141 személyt említett. Az albizottság előtt azt állította, a belső kamerafelvételeket három nap után törlik, ám egy katonai ügyészségi határozat szerint ez hat naponta történik meg.

*

A fővárosi bv-parancsnok az albizottságnak azt mondta, csak október közepén értesült a térdepeltetésről. Ezzel szemben a Hír TV Célpont című műsorának nyilatkozó egykori börtönőr ezt cáfolta, és kiemelte: Boglyasovszky Csaba többször a saját szemével látta a veréseket, kínzásokat. A börtönőr nyilatkozata alapján a Budapesti Katonai Ügyészség a múlt héten ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettének gyanújával.
A büntetőeljárás miatt végül nem hívják meg újra az albizottság elé Boglyasovszky Csabát, ugyanakkor Gulyás Gergely (Fidesz), a testület elnöke lapunknak elmondta: jövő szerdán további hat személyt hallgatnak meg. A meghívottak között van Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke, Bodor Tibor, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezetője, Hegedűs Antal, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője, Bánhegyi Gábor, a Katonai Főügyészség főosztályvezetője, Nemes Csaba, a korábbi Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnok-helyettese, illetve az ugyancsak egykori rebiszes Pigler István, aki 2006. október 23-án délután négy óráig a tömegoszlatás parancsnoka volt. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a jövő szerdai meghallgatás után az albizottság elkészíti a jelentését, amelynek elfogadásáról előreláthatólag egy héttel később dönt az albizottság, majd az emberi jogi bizottság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.