Pereskedésre kényszerül a HM

Beperelte a Honvédelmi Minisztériumot a norvég Kongsberg cég, mert a szaktárca Szekeres Imre volt szocialista tárcavezető jóváhagyásával úgy módosított egy beszerzési megállapodást, hogy nem nyújtott kompenzációt. A társaság csaknem húszmilliárd forint elmaradt bevételt kérhet számon.

2010. 10. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár húszmilliárd forintos kár is érheti a felek egyikét abban a perben, amely a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a norvég Kongsberg cég között folyik a honvédségnek szállított harcászati rádiókról szóló szerződés módosítása miatt. A per tárgya az, hogy a szaktárca még Szekeres Imre volt MSZP-s miniszter jóváhagyásával kilencről négyezerre csökkentette a társaságtól megrendelt katonai rádiók számát. A módosítás miatt azonban a Kongsbergnek kompenzáció jár, amelyet „a kor igényeit kielégítő termékek és szolgáltatások szállításával kell teljesíteni”.
*
Pontosabban kellett volna. A HM-nek ugyanis nem sikerült erről kompenzációs megállapodást aláírnia 2009 végéig, ezért a Kongsberg – élve a szerződésmódosításban biztosított lehetőségével – választott bírósághoz fordult. Az első tárgyalást 2010. augusztus 10-én tartották, de ezen nem született döntés. Mivel a tárgyalások nem nyilvánosak, a legutóbbi ítélethirdetésen lapunk nem tudta képviseltetni magát, és a HM sajtóosztálya sem adhatott tájékoztatást az ülés tartalmáról. Így nem tudtuk meg azt sem, hogy pontosan milyen kártérítési, illetve kompenzációs igényei vannak a Kongsbernek az elmaradt szállítások után, illetve miről kíván megállapodni a céggel a minisztérium. Az viszont bizonyos, hogy közel húszmilliárd forint forog kockán az elmaradt beszerzések miatt, hiszen ennyit fizetett volna a szocialista vezetésű HM a norvégoknak azokért a rádiókért, amelyekről végül le kellett mondania a honvédségnek.
Katonai forrásaink szerint ez nem esett igazán a nehezére a hadvezetésnek, hiszen számos gond adódott a Kongsberg által leszállított készülékekkel. Ez volt az egyik oka az eredeti beszerzési megállapodás módosításának is. A rádiók például sokáig raktárban álltak, mert rejtjelezési és egyéb műszaki hibákat fedeztek fel az eszközökön. Úgy tudjuk, a Magyar Honvédség ma is csak korlátozottan képes alkalmazni ezeket a berendezéseket. A HM sajtóosztálya a készülékekkel kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta: a beszerzés során nagy megbízhatóságú, zavar- és információvédelemmel ellátott, beszéd- és adatátvitelre alkalmas, a NATO- és nemzetközi szabványokat, ajánlásokat kielégítő, a közös műveletekben interoperábilisan alkalmazható harcászati URH-rádiócsaládot szerzett be. A megvásárolt norvég MRR rádiócsaládot kézi, háti-hordozható és járműfedélzeti rádiók alkotják. Ennek megfelelően a rádiók alkalmazásban vannak a Magyar Honvédség nemzetközi – így az afganisztáni – szerepvállalásai során is. A rádiócsalád vagy az egyes rádiótípusok alkalmazási vagy műszaki paramétereiről azonban nem tudhattunk meg részleteket, mivel ezek az adatok nem nyilvánosak.
Egyelőre a korszerűsítéssel kapcsolatban csak annyi bizonyos, hogy a norvég Kongsberg céggel kötött megállapodás eredeti összegéért, vagyis 36 milliárd forintért a Magyar Honvédség 2013-ig kaphat 4050 darab harcászati és hordozható URH-rádiót. A készülékekért összesen 16 milliárd forintot kérhetnek a mai árakon 2013-ig, a fennmaradó összegért pedig mást szállított volna a Kongsberg. Egy rádió tehát négymillió forintba kerül majd a magyar adófizetőknek. Azt viszont még nem tudni, hogy a norvégokat milyen megrendelésekkel kárpótolhatjuk az árbevétel-kiesésükért, hogy ne követeljenek milliárdos kártérítést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.